Produktna berza: Negativan trend cena poljoprivrednih kultura

Bez autora
Feb 18 2024

Tokom ove skraćene radne nedelje preko "Produktne berze" je prometovano 480,00 tona robe, finansijske vrednosti 9.295.000,00 dinara.

Berzanski ugovori zaključeni su za kukuruz i pšenicu, a cene ovih poljoprivrednih kultura imale su negativan trend.

Kako se navodi u saopštenju "Produktne berze", na tržištu kukuruza tokom ova tri radna dana ponuda je i dalje bila slabija od tražnje i na višem cenovnom nivou. Zaključen je jedan robno-berzanski ugovor za kukuruz bez analize na aflatoksin po ceni od 16,00 din/kg bez PDV-a (17,60 din/kg sa PDV-om), te je to ujedno bila i ponder cena. U odnosu na prošlu nedelju, cena je bila niža za 3,8%. Zaključen je i jedan berzanski ugovor na paritetu CPT kupac po ceni od 17,00 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu pšenice je tokom ove skraćene radne nedelje primetan bio cenovni raskorak između ponude i tražnje, pri čemu je ponuda bila veća u odnosu na prethodni period. Berzanski ugovor zaključen je za pšenicu po ceni od 18,90 din/kg bez PDV-a (20,79 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. Cena je u odnosu na proteklu nedelju zabeležila negativan cenovni trend od 2,3%. Zaključen je i jedan berzanski ugovor na paritetu CPT luka po ceni od 19,50 din/kg bez PDV-a, a trgovalo se i stočnom pšenicom po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu soje nije bilo veće aktivnosti tokom nedelje, pri čemu je ponuda bila nešto slabija od tražnje. Do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo.

Kada su u pitanju sačme, nudila se sojina sačma sa 44% proteina po ceni od 60,00 din/kg bez PDV-a i suncokretova sačma sa 33% proteina po ceni od 29,00 do 29,50 din/kg bez PDV-a.

Od ostalih roba, u ponudi se našao stočni ječam sa hektolitarskom masom 60kg po ceni od 17,50 din/kg bez PDV-a, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik