Produktna berza: Promet za četvrtinu manji

Bez autora
Dec 12 2010

Podatak o svega trinaest zaključenih ugovora, govori dovoljno o skromnom obimu prometa na ”Produktnoj berzi” u periodu od 6. do 10. decembra 2010. godine. Prometovano je 1.275 tona robe u vrednosti od 28,71 miliona dinara. Time je količinski obim prometa u padu za 24,91 posto, u odnosu na prethodnu nedelju, dok je ukupna dinarska vrednost takođe manja za četvrtinu. Samo su tri artikla bila zastupljena u prošlonedeljnom trgovanju. Kukuruz sa istrgovanih 750 tona i pšenica sa ukupno istrgovanih 450 tona, apsolutno su dominirali u strukturi ukupnog prometa. Ponderisana nedeljna cena ovog artikla iznosila je 18,41 dinara za kilogram, što je za 3,71 posto više nego prethodne nedelje. Od pomenutih 450 tona pšenice, ovogodišnjim rodom trgovano je u količini od 400 tona po prosečnoj ceni od 26,90 dinara za kilogram, što je za 2,47 posto više u odnosu na cenovni nivo od pre nedelju dana. Jedan jedini berzanski posao kupoprodaje “stare” odnosno prošlogodišnje pšenice u količini od 50 tona, ukazuje na činjenicu da su se cene starog i novog roda izjednačile obzirom da je pomenuti posao zaključen po ceni od 27,00 dinara za kilogram.

Produktna berza: Promet za četvrtinu manjiPodatak o svega trinaest zaključenih ugovora, govori dovoljno o skromnom obimu prometa na ”Produktnoj berzi” u periodu od 6. do 10. decembra 2010. godine.

Prometovano je 1.275 tona robe u vrednosti od 28,71 miliona dinara. Time je količinski obim prometa u padu za 24,91 posto, u odnosu na prethodnu nedelju, dok je ukupna dinarska vrednost takođe manja za četvrtinu.

Samo su tri artikla bila zastupljena u prošlonedeljnom trgovanju. Kukuruz sa istrgovanih 750 tona i pšenica sa ukupno istrgovanih 450 tona, apsolutno su dominirali u strukturi ukupnog prometa. Ponderisana nedeljna cena ovog artikla iznosila je 18,41 dinara za kilogram, što je za 3,71 posto više nego prethodne nedelje.

Od pomenutih 450 tona pšenice, ovogodišnjim rodom trgovano je u količini od 400 tona po prosečnoj ceni od 26,90 dinara za kilogram, što je za 2,47 posto više u odnosu na cenovni nivo od pre nedelju dana. Jedan jedini berzanski posao kupoprodaje “stare” odnosno prošlogodišnje pšenice u količini od 50 tona, ukazuje na činjenicu da su se cene starog i novog roda izjednačile obzirom da je pomenuti posao zaključen po ceni od 27,00 dinara za kilogram.

Treći artikal kojim se trgovalo na “Produktnoj berzi” tokom nedelje za nama je soja. Na ovom tržištu zaključena su doduše samo dva berzanska posla u ukupnoj količini od 75 tona. Na paritetu “fco utovareno u vozilo kupca” soja je dostigla cenu od 37,04 dinara za kilogram i beleži najveći cenovni skok od pomenutih artikala jer je njena cena za 4,28 posto viša u odnosu na cenovni nivo od pre dve nedelje kada se poslednji put trgovalo ovim proizvodom.

Trend rasta cena najzastupljenijih popljoprivrednih proizvoda registruju i sve veće svetske robne berze. Na severnoameričkom kontinentu ovaj skok je nešto izraženiji i kreće se u rasponu od 3,50 posto do 6 posto, dok evropske berze registruju blaže cenovne poraste u rasponu od 0,6 posto do 2,8 posto.

PRODEX, kao agregatni pokazatelj cenovnih kretanja na “Produktnoj berzi” već šestu nedelju za redom beleži porast indeksne vrednosti. Dana 10. decembra 2010. godine dece ovaj indeks beleži vrednost od 220,01 indeksnih poena, što je za 4,79 indeksnih poena više nego u prošli petak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik