Promet na novosadskoj "Produktnoj berzi" deset puta veći u odnosu na prošlu nedelju

Bez autora
Feb 09 2020

Prva februarska nedelja je donela oporavak trgovanja na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Promet je više nego deset puta uvećan u odnosu na prethodnu nedelju.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 2.350 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 52.588.250,00 dinara.

Najveći promet, kako količinski tako i vrednosno zabeležen je u trgovini pšenicom. Zaključena su dva kupoprodajna ugovora u ukupnoj količini od 1.500 tona po jedinstvenoj ceni od 20,50 dinara po kilogramu bez PDV-a, uz parametre kvaliteta hektolitarske mase min.76, proteina min 13 i vlažnog glutena od min 28, kao i analizu na don toksin u dozvoljenim granicama.

Ova dva zaključena ugovora pokazuju da kvalitetna pšenice, ima i dalje kupaca na relativno visokom cenovnom nivou. Sa druge strane ponude pšenice slabijeg kvaliteta, pre svega niže hektolitarske mase na cenovnom nivou ispod 20,00 dinara po kilogramu bez PDV-a, nisu pronašle kupce.

Kupoprodaja kukuruza protekle nedelje je rezultirala zaključenjem dva berzanska ugovora, od kojih se prvi odnosi na cenu od 15,70 dinara po kilogramu bez PDV-a na paritetu fco utovareno, sa mogućnošću preuzimanja do kraja marta, a drugi se odnosi na kupoprodaju kukuruza na paritetu CPT luka po ceni od 16,20 dinara po kilogramu bez PDV-a, sa isporukom do kraja februara.

Prometovano je i zrno soje u cenovnom rasponu od 39,70 – 39,80 dinara po kilogramu bez PDV-a, što je u odnosu na prethodnu nedelju blagi rast. Svi pokušaji da se sledeći ugovori zaključe na nešto višem cenovnom nivou su ostali bez odgovora tražnje, zaključuje se u saopštenju novosadske "Produktne berze".

Berzanski indeks PRODEX je na dan 06.02.2020. godine bio na nivou od 208,08, što predstavlja rast od 2,46 indeksna poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik