Prvi dan jedinstvene berze

Bez autora
Jan 10 2011

U Crnoj Gori od danas radi jedinstvena - Montenegroberza, nakon što su se krajem prošle godine dvije crnogorske berze tehnički spojile u jedan trgovački sistem. Nex Montenegro berza prestala je da radi 31. decembra, a njeno integrisanje sa Montenegroberzom realizovano je na osnovu odluke koje su njihove skupštine akcionara usvojile u avgustu. Očekuje se da će se spajanjem berzi povećati likvidnost i efikasnost tržišta kapitala, a glavni izazovi biće povećanje povjerenja i stvaranje ambijenta sigurnosti za sve investitore. Na jedinstvenoj berzi koristiće se dva indeksa, MONEX20 i MONEXPIF, koji su pravni nasljednici svih indeksa na crnogorskim berzama. Berza će koristiti softver BTS sa određenom nadogradnjom. Ta verzija softvera podrzava FIX protokol, međunarodni standard u oblasti razmjene podataka berzanskog poslovanja, što će omogućiti nesmetano povezivanje crnogorskog sa ostalim tržištima kapitala.

Prvi dan jedinstvene berzeU Crnoj Gori od danas radi jedinstvena - Montenegroberza, nakon što su se krajem prošle godine dvije crnogorske berze tehnički spojile u jedan trgovački sistem.

Nex Montenegro berza prestala je da radi 31. decembra, a njeno integrisanje sa Montenegroberzom realizovano je na osnovu odluke koje su njihove skupštine akcionara usvojile u avgustu.

Očekuje se da će se spajanjem berzi povećati likvidnost i efikasnost tržišta kapitala, a glavni izazovi biće povećanje povjerenja i stvaranje ambijenta sigurnosti za sve investitore.

Na jedinstvenoj berzi koristiće se dva indeksa, MONEX20 i MONEXPIF, koji su pravni nasljednici svih indeksa na crnogorskim berzama.

Berza će koristiti softver BTS sa određenom nadogradnjom. Ta verzija softvera podrzava FIX protokol, međunarodni standard u oblasti razmjene podataka berzanskog poslovanja, što će omogućiti nesmetano povezivanje crnogorskog sa ostalim tržištima kapitala.

Nakon emitovanja jedinstvene emisije akcija Montenegroberze, zakazaće se vanredna Skupština akcionara krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, nakon čega će novoformirana berza dobiti nove organe upravljanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik