SASE dodijelio priznanja najboljim brokerskim kućama: Pravo vrijeme za kupovinu na berzi

Bez autora
Feb 23 2011

Sarajevska berza (SASE) dodijelila je danas u Sarajevu priznanja najuspješnijim brokerskim kućama u prošloj godini. Zlatne plakete dodijeljene su u četiri kategorije, u kategoriji najveći ukupni ostvareni promet najbolja je bila brokerska kuća Palisaen, koja je uz to dobila i zlatnu plaketu u kategoriji najveći promet dionicama. Najveće trgovanje obveznicama imala je brokerska kuća Raiffeisen broker te je za to dobila i zlatnu plaketu Sarajevske berze, dok je najmlađa brokerska kuća koja posluje na SASE, General broker, dobila prvu nagradu u kategoriji najveći ostvareni broj transakcija. Berza je u prošloj godini ostvarila najmanji promet od svoga osnivanja, glavni indeksi su zabilježili pad između 10 i 17 posto, a berza je u prošloj godini izgubila i četiri člana, odnosno četiri brokerske kuće...

SASE dodijelio priznanja najboljim brokerskim kućama: Pravo vrijeme za kupovinu na berziSarajevska berza (SASE) dodijelila je danas u Sarajevu priznanja najuspješnijim brokerskim kućama u prošloj godini.

Zlatne plakete dodijeljene su u četiri kategorije, u kategoriji najveći ukupni ostvareni promet najbolja je bila brokerska kuća Palisaen, koja je uz to dobila i zlatnu plaketu u kategoriji najveći promet dionicama. Najveće trgovanje obveznicama imala je brokerska kuća Raiffeisen broker te je za to dobila i zlatnu plaketu Sarajevske berze, dok je najmlađa brokerska kuća koja posluje na SASE, General broker, dobila prvu nagradu u kategoriji najveći ostvareni broj transakcija.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić je ovom prilikom kazao kako se mislilo da je 2009. godina bila najteža, međutim, pokazalo se da to nije tačno, najteža je ipak bila 2010. godina.

Prema njegovim riječima, berza je u prošloj godini ostvarila najmanji promet od svoga osnivanja, glavni indeksi su zabilježili pad između 10 i 17 posto, a berza je u prošloj godini izgubila i četiri člana, odnosno četiri brokerske kuće.

"Sve ovo nas nije obeshrabrilo. U 2010. godini nastojali smo obogatiti ponudu vrijednosnih papira nadajući se da ćemo na taj način potaknuti i potražnju. U tom smislu pokušali smo kroz projekat going public malim firmama objasniti koristi od prelaska u dionička društva i mogućnosti prikupljanja kapitala na tržištu kroz emisije vrijednosnih papira. Također, pokušali smo ukazati državnim preduzećima na mogućnost da svoje razvojne projekte finansiraju izdavanjem obveznica, odnosno da uz klasične izvore finansiranja kao što su krediti, vlastita sredstva ili partnerstva, razmotre i mogućnost prikupljanja sredstava na tržištu kapitala", kazao je Dedić, te dodao kako očekuje da će se taj trud isplatiti u ovoj godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik