SASE obustavila trgovinu dionicama Sarajevske pivare zbog prevelikog rasta cijene

Bez autora
Jul 13 2016

Sarajevska berza je s ciljem zaštite interesa i jednake informiranosti investitora, privremeno obustavila trgovinu na Sarajevskoj berzi dionicama Sarajevske pivare d.d. Sarajevo zbog izazivanja poremećaja na tržištu uslijed neuobičajeno velikog rasta vrijednosti dionica. Obustava trgovanja trajat će do dostave informacija iz Sarajevske pivare da li je u pitanju korporativna radnja ili postoje neki drugi razlozi koji su poznati emitentu, a koji izazivaju neuobičajeno veliki rast vrijednosti navedenih dionica, a najduže 15 dana od dana donošenja odluke. U obrazloženju odluke, Sarajevska berza navodi da je u okviru redovnog dnevnog nadzora trgovanja uočen neuobičajen porast vrijednosti dionica Sarajevske pivare d.d. Sarajevo u periodu od 29.06.2016. do 11.07.2016. godine.

SASE obustavila trgovinu dionicama Sarajevske pivare zbog prevelikog rasta cijeneSarajevska berza je s ciljem zaštite interesa i jednake informiranosti investitora, privremeno obustavila trgovinu na Sarajevskoj berzi dionicama Sarajevske pivare d.d. Sarajevo (simbol SRPVRK1) zbog izazivanja poremećaja na tržištu uslijed neuobičajeno velikog rasta vrijednosti dionica.

Obustava trgovanja trajat će do dostave informacija iz Sarajevske pivare da li je u pitanju korporativna radnja ili postoje neki drugi razlozi koji su poznati emitentu, a koji izazivaju neuobičajeno veliki rast vrijednosti navedenih dionica, a najduže 15 dana od dana donošenja odluke.

U obrazloženju odluke, Sarajevska berza navodi da je u okviru redovnog dnevnog nadzora trgovanja uočen neuobičajen porast vrijednosti dionica Sarajevske pivare d.d. Sarajevo u periodu od 29.06.2016. do 11.07.2016. godine.

Tako je zvanični službeni kurs ovih dionica dana 29.06.2016. godine iznosio 3,03 KM, da bi 11.07.2016. godine, nakon samo sedam dana trgovine, dostigao vrijednost od 11,73 KM po dionici.

Iako su dnevni porasti vrijednosti dionica bili unutar dozvoljenih statičkih limita, sumarni porast od 287,13% može biti uzrokovan događajima koji nisu poznati svim investitorima na tržištu, zbog čega postoji mogućnost da su njihovi interesi ugroženi. Stoga je donesena odluka o privremenoj zabrani trgovine.

Inače, za 15. juli sazvana je vanredna Skupština dioničara Sarajevske pivare na čijem dnevnom redu je povećanje osnovnog kapitala emisijom novih dionica putem javne ponude.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik