Slab promet na “Produktnoj berzi”

Bez autora
Dec 05 2010

Posle rekordnog prometa u prethodnoj nedelji, trgovanje na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u periodu 29. novembra do 3. decembra 2010. godine obeležio je relativno mali promet od svega 1.698 tona robe, što je tri puta manje od već pomenutog rekordnog prometa u prethodnom nedeljnom izveštajnom periodu. Finansijska vrednost prometa od 3,41miliona dinara manja je od upoređujuće vrednosti iz prethodne nedelje za 65,98 posto. Četiri od ukupno deset kupoprodajnih ugovora u trgovanju pšenicom zaključena su po ovoj ceni od 25 dinara za kilogram bez PDV. Prosečna cena trgovanja iznosila je 26,25 dinara za kilogram. To je u odnosu na ponderisanu cenu iz prethodne nedelje rast od čitavih 5,09 posto. Nivo domaće cene premašio je cene u zemljama našeg okruženja. Ovakva cena daleko premašuje i kalkulativnu cenu proizvodnje pšenice ovogodišnjeg roda. Pitanje je međutim, u čijem vlasništvu se pšenica koja se iznosi na tržište nalazi. Procene su da je manji deo pšenice kod proizvođača.

Slab promet na “Produktnoj berzi”Posle rekordnog prometa u prethodnoj nedelji, trgovanje na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u periodu 29. novembra do 3. decembra 2010. godine obeležio je relativno mali promet od svega 1.698 tona robe, što je tri puta manje od već pomenutog rekordnog prometa u prethodnom nedeljnom izveštajnom periodu.

Finansijska vrednost prometa od 3,41miliona dinara manja je od upoređujuće vrednosti iz prethodne nedelje za 65,98 posto.

Četiri od ukupno deset kupoprodajnih ugovora u trgovanju pšenicom zaključena su po ovoj ceni od 25 dinara za kilogram bez PDV. Prosečna cena trgovanja iznosila je 26,25 dinara za kilogram. To je u odnosu na ponderisanu cenu iz prethodne nedelje rast od čitavih 5,09 posto. Nivo domaće cene premašio je cene u zemljama našeg okruženja. Ovakva cena daleko premašuje i kalkulativnu cenu proizvodnje pšenice ovogodišnjeg roda. Pitanje je međutim, u čijem vlasništvu se pšenica koja se iznosi na tržište nalazi. Procene su da je manji deo pšenice kod proizvođača.

Prvi precizniji podaci Republičkog zavoda za statistiku o rekordnom prinosu kukuruza od skoro 7,2 milona tona, kao da je primirio ovo tržište. Promet ove robe u protekloj nedelji znatno je manji nego prethodnih nedelja. Ovako veliki rod kukuruza neće bitnije uticati na domaću cenu. Opšte je poznato da je tržište ove robe, već duže vreme pod dominantnim uticajem cenovnih dešavanja na međunarodnim tržištima. Izvozni kapacitet ove robe za narednu ekonomsku godinu procenjuje se na preko dva miliona tona. Ovakav razvoj situacije svakako je relaksirao izvoznu tražnju, pa se ne očekuju veće turbulencije na ovom tržištu u narednom periodu. Cena kukuruza na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u nedelji za nama iznosila 17,76 dinara za kilogram, što je na istom nivou kao i prethodne nedelje.

Potpuno je neuobičajeno da se pored redovno prisutnih kukuruza i pšenice u trgovanju preko berze u Novom Sadu u toku nedelje pojavi još samo jedna roba. To se upravo desilo ove nedelje, a predmet trgovanja bila je sojina sačma 44% proteina i to po ceni od 44,36 dinara za kilogram.

PRODEX je pretrpeo vrlo malu korekciju od 0,43 indeksnih poena na više u odnosu na poslednji dan trgovanja u prethodnoj nedelji i sada iznosi 215,22 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik