Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu

Bez autora
Dec 05 2022

Uspješna sezona izvještavanja o poslovnim rezultatima SBITOP kompanija je iza nas.

Dividendni prinos tradicionalno je visok na slovenskom tržištu, gdje poduzeća imaju vrlo stabilnu i dugoročnu politiku dividendi.

Očekujemo da je očekivani dividendni prinos za mnoge tvrtke sada čak i bolji od razine iz 2021. Zbog poboljšanih očekivanja ulagača i boljih od očekivanih poslovnih rezultata, SBITOP je dobio 5,5 posto u prošlom mjesecu. Ukratko, domaće tržište dionica ostaje stabilno, gdje je posljednjih godina povećana likvidnost, a dionice nisu preskupe i isplaćuju visoke dividende.

Što se tiče izvoza tvrtki SBITOP, one ove godine u zbiru imaju rekordno poslovanje. Među njima Grupa Luka Koper nastavlja ostvarivati iznimne poslovne rezultate. Čisti prihodi od prodaje zaključno s rujnom iznosili su 233,7 milijuna eura, što je 65,5 milijuna eura (39 posto) više nego u istom razdoblju prošle godine. Veći je i neto rezultat iz poslovanja za čak 36,8 milijuna eura (164 posto), koji je u prvih devet mjeseci iznosio 59,3 milijuna eura. Premašeni su i svi financijski pokazatelji te je ostvaren promet brodova koji je sa 17,5 milijuna tona 11 posto veći od prometa u prvih devet mjeseci 2021. U Luci Koper za 2022. procjenjuju dobit od 63,1 milijuna eura, što uz 14. milijuna dionica znači 4,51 eura dobiti po dionici. To znači da možemo očekivati znatno poboljšanu isplatu dividende u 2023.

Slovensko je gospodarstvo u trećem tromjesečju ostvarilo dobar gospodarski rast s godišnjom stopom rasta BDP-a od 3,9 posto. Čak i uz veće razine rizika u svijetu koji nas okružuje, Slovenija je u trećem kvartalu zabilježila nastavak rasta izvoza, potrošnje kućanstava i bruto investicija. Slovenski institut za makroekonomske analize (UMAR) u svojoj jesenskoj prognozi za tekuću godinu predviđa rast BDP-a od 5% u 2023., te stopu rasta od 1,4% i 2,6% u 2024. Za domaće tržište i indeks SBITOP vrlo su važna očekivanja vezana uz domaće gospodarstvo, jer je dobra polovica indeksa izložena slovenskom domaćem tržištu. To znači da najveći dio uspjeha SBITOP-a ovisi o financijskom blagostanju slovenskih kućanstava i poduzeća.

Nauštrb možda donekle pretjeranih inflatornih očekivanja, povjerenje domaćih potrošača u skladu je s ostalim europskim gospodarstvima. No, Slovenija ima gotovo "punu zaposlenost" s trenutnom anketnom nezaposlenošću od 4,1 posto. Za 2023. i 2024. godinu UMAR predviđa nezaposlenost u iznosu od 4,1 odnosno 3,9 posto, što je u skladu ili čak niže od sadašnje razine. Stope inflacije su više-manje u skladu s EU, a razine industrijske proizvodnje su stabilne. Prema podacima UMAR-a, u 2023. očekuje se pad inflacije na 3,9 posto, au 2024. na 2,2 posto. Istovremeno, možemo naglasiti da slovenska energetska mješavina nije toliko ovisna o prirodnom plinu kao što je to slučaj u Njemačkoj. Možemo dodati i da očekujemo visoku razinu fiskalne politike u 2023. U Sloveniji ćemo iduće godine svjedočiti visokim javnim financijskim izdacima, koji će biti namijenjeni zelenoj tranziciji, mobilnosti, znanosti i istraživanju i razvoju, što bi također trebalo podržati domaća poduzeća i kućanstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik