Slovensko tržište kpitala ima odlične pokazatelje

Bez autora
Oct 23 2023

Slovensko tržište kapitala i dalje ne možemo nazvati skupim.

P/E pokazatelj (omjer dobiti tvrtke i cijene dionice) indeksa SBITOP s vrijednošću 8 sigurno je manji od njemačkog DAX indeksa s vrijednošću 16, za američke indekse S&P500, DOW i NASDAQ iznosi 22, 21 i 48, pišu analitičri Ilirike.

Dok američko tržište dionica svjedoči pozitivnom početku sezone poslovnih izvješća za treće tromjesečje, samo domaće tržište dionica udaljeno je nekoliko tjedana od sezone objave zarada. Domaće tržište ove je godine poraslo više od 10 posto, što je odlično u usporedbi s nekim svjetskim tržištima i premašuje inflaciju u Sloveniji i eurozoni. Uz isplaćene dividende u ovoj godini, ukupan prinos na domaće dionice dosegao je gotovo 15 posto, dok je u proteklom desetljeću prosječni godišnji prinos premašivao 12 posto. Dividendni prinos domaćeg indeksa SBITOP trenutno je oko 6% zbog nižih cijena dionica, dok je njemački DAX 2,8%.

Očekujemo da će se dobro poslovanje ključnih slovenskih društava nastaviti iu narednom desetljeću te da će se zadržati pozitivan sentiment investitora na domaćem tržištu. Tako su i dalje atraktivna ulaganja u tvrtke poput Krke, Luke Koper, Petrola i NLB-a. Domaće tržište i dalje je jedno od najmanje zaduženih u regiji, ali istovremeno nudi vrlo visoke dividende.

Pozornost ulagača privlače i domaće obveznice i zapisi. Desetogodišnje obveznice nude godišnji prinos od 3,65 posto, dok obveznica koja dospijeva 2035. već ima prinos veći od četiri posto godišnje. Na tržištu se, međutim, može uočiti trend nešto "viših" pasivnih kamata, koje će se s vremenom vjerojatno smanjivati uz očekivano smanjenje temeljnih kamatnih stopa. Nasuprot tome, ulagačima u dugoročne obveznice koje trenutno nude veće prinose zajamčen je taj prinos tijekom cijelog vijeka trajanja obveznice. Za one koji očekuju pad kamatnih stopa u nadolazećoj godini ili godinama, dugoročne obveznice bile bi atraktivna opcija ulaganja. Kad kamatne stope padaju, cijene obveznica rastu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik