Sve spremno za 5. međunarodn konferenciju SASE

Bez autora
Oct 04 2010

Pripreme za održavanje 5. međunarodne konferencije Sarajevske berze vrijednosnih papira u utorak, 5. oktobra, uspješno su završene. Očekuje se da će oko 200 učesnika biti u prilici da čuje zanimljiva i s više optimizma protkana razmišljanja o budućnosti tržišta kapitala u Federaciji BiH, na osnovu snažnog poticaja koji donosi novi investicioni ciklus u energetskom i sektoru cestovne infrastrukture. Najavljeni kapitalni projekti Vlade Federacije BiH u ovim sektorima će zahtijevati obezbjeđenje velikih iznosa sredstava za investiranje a kao jedan od mogućih izvora treba uzeti u obzir i tržište kapitala putem novih emisija vrijednosnih papira. S obzirom na to da ovi projekti izazivaju veliku pažnju ukupne investicijske javnosti, može se očekivati povećani interes i investitora u vrijednosne papire.

Sve spremno za 5. međunarodn konferenciju SASEPripreme za održavanje 5. međunarodne konferencije Sarajevske berze vrijednosnih papira u utorak, 5. oktobra, uspješno su završene.

"Očekuje se da će oko 200 učesnika biti u prilici da čuje zanimljiva i s više optimizma protkana razmišljanja o budućnosti tržišta kapitala u Federaciji BiH, na osnovu snažnog poticaja koji donosi novi investicioni ciklus u energetskom i sektoru cestovne infrastrukture", izjavio je Feni direktor Sarajevske berze vrijednosnih papira Zlatan Dedić povodom održavanja ovoga tradicionalnog skupa.

Najavljeni kapitalni projekti Vlade Federacije BiH u ovim sektorima će zahtijevati obezbjeđenje velikih iznosa sredstava za investiranje a kao jedan od mogućih izvora treba uzeti u obzir i tržište kapitala putem novih emisija vrijednosnih papira.

S obzirom na to da ovi projekti izazivaju veliku pažnju ukupne investicijske javnosti, može se očekivati povećani interes i investitora u vrijednosne papire.

Ovo je šansa da se afirmira osnovna funkcija tržišta kapitala a to je razvoj domaće ekonomije.

„Osnovna slabost domaćeg tržišta kapitala je bila nedostatak velikih atraktivnih javnih ponuda vrijednosnih papira, što bi najavljeni investicioni ciklus mogao popraviti. Ne vidim razlog da finasiranje pojedinih projekata, npr. jedna vjetroelektrana ili dionica autoputa ne bi bilo obijezbeđeno iz sredstava ostvarenih prodajom obveznica domaćih kompanija koje će biti investitori. Uspješnom javnom ponudom od nekoliko desetina ili čak stotina miliona KM, širokom spektru investitora, oživjelo bi domaće tržišta kapitala“, istakao je Dedić.

Na konferenciji će biti govora i o novostima na tržištu kapitala Federacije BiH, odnosno predstavit će se projekti “Going public i javne emisije”, “Mogućnost primjene vještačkih neuronskih mreža u procesu nadzora trgovanja na berzi”, prezentirati izvještaj o stanju korporativnog upravljanja u BiH te ukazati na značaj tehničke analize na tržištima kapitala u razvoju.

U završnoj panel diskusiji tražit će se odgovor na pitanje postoje li institucionalni investitori na tržištu kapitala Federacije BiH, odnosno Bosne i Hercegovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik