Švedski proizvođač veganskog okupio svetske zvezde i prikupio 1.4 milijarde dolara u početnoj ponudi deonica

Bez autora
May 23 2021

Švedska kompanija koja među akcionarima ima grupu američkih zvezda iz sveta filma, muzike i zabave u početnoj ponudi deonica došla je do značajnog kapitala.

Kako piše Rojters, švedski proizvođač veganskog mleka Oatly Group prikupio je 1,4 milijarde dolara u početnoj ponudi deonica na američkom tržištu kapitala.

Popis dosadašnjih ulagača u Oatly uključuje čuvenu TV voditeljku, producentkinju i preduzetnicu Opru Vinfri, zatim glumicu Natali Portman, repera Džeja Zija, te nekadašnjeg prvog čoveka Starbaksa Havarda Šulca, prenosi Poslovni dnevnik.

Kompanija je saopštila da je u IPO-u prodala 84,4 miliona deonica po 17 dolara, na vrhu raspona cene. Time je kompanija vrednovana na 10 milijardi dolara.

Analitičari ističu kako se Oatly-jev izlazak na berzu dogodio usred kritičnog perioda za američko akcionarsko tržište koje se suočava s pojačanom volatilnošću uzrokovanom strahovanjima investitora od dolaska inflacije.

To je dovelo do značajne rotacije kapitala iz deonica rastućih kompanija – pre svega tehnoloških – prema vrednostima kompanija iz cikličkih sektora koje bi trebalo da profitiraju od ekonomskog oporavka.

Stoga je potražnja za Oatly-jevim akcijama pažljivo posmatrana kako bi pokazala kakva je kratkoročna budućnost američkog tržišta. Podsetimo, u poslednjih 15 meseci na Vol stritu je svoje deonice uvrstilo na desetine kompanija, među kojima i značajna imena poput Airbnb-a, Snowflake-a i DoorDash-a.

Zbog velike potražnje, cene deonica u IPO-u u većini su slučajeva brzo jurnule. Međutim, samo su prošle sedmice otkazana tri IPO-a zbog kolebljivosti tržišta.

Sa druge strane, Oatly se hrabro otisnuo na tržište. Kompanija sa sedištem u Malmeu prisutna je na 20 tržišta širom Evrope, Kine i SAD-a.

Zanimljivi investitorima

Najpoznatija je po svojim proizvodima od zobenog mleka, a u SAD-u sarađuje s nekoliko lanaca kafeterija, među njima i Starbaksom.

Uvrštenje Oatly-ja došlo je u trenutku kada prehrambeni sektor usmeren na vegetarijance i vegane nastavlja da privlači pažnju investitora, posebno nakon što su lanci restorana brze hrane počeli sastavljati jelovnike namenjene gostima koji traže zdravu hranu te onu koja ne utiče štetno na okolinu.

Dobar deo potražnje za veganskom hranom dolazi od potrošača koji pripadaju naraštaju milenijalaca i generacije Z. Oatly su još 1990. osnovala braća Rikard i Bjorn Este, a prošle godine kompanija je dokapitalizovana s 200 miliona dolara.

Dokapitalizaciju je predvodila investicijska kompanija Blackstone, a u njoj su učestvovali Vinfri, Portman, Džej Zi i Šulc.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik