Svjetska tržišta: Bankrot SVB-a spustio indekse

Bez autora
Mar 12 2023

Indeksi su na svjetskim tržištima kapitala oštro pali jer će zbog visoke inflacije središnje banke nastaviti podizati kamatne stope, a Wall Street je poljuljan i zbog kolapsa banke SVB.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 4,4 posto, na 31.909 bodova, dok je S&P 500 potonuo 4,6 posto, na 3.861 bod, a Nasdaq indeks 4,7 posto, na 11.138 bodova.

U siječnju su ti indeksi snažno porasli jer su se ulagači nadali da će američka središnja banka uskoro završiti s povećanjem kamatnih stopa i da će konačna kamata, s kojom bi završio ciklus zaoštravanja monetarne politike, ostati ispod razine od 5 posto.

No, posljednjih tjedana indeksi su izgubili većinu tih dobitaka jer je sve jasnije da se taj scenarij neće ostvariti.

Negativno je na Wall Street krajem tjedna utjecao i kolaps Silicon Valley Bank (SVB), najveći bankrot jedne američke banke od financijske krize 2008. godine.

Ta banka, koja je godinama financirala tehnološki sektor, našla se pod pritiskom jer su mnoge start up kompanije počele povlačiti depozite, s obzirom da ovo razdoblje usporavanja gospodarstva nije pogodno za inicijalne javne ponude, niti traženje poduzetničkog kapitala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik