Telekom u 2011. na berzi

Bez autora
Mar 31 2011

Prosečna vrednost dnevnog prometa na Beogradskoj berzi je skoro udvostručena od početka godine, a indeks najlikvidnijih akcija Belex15 veći je za 16 odsto. Početak ove godine daje signale oporavka srpskog tržišta kapitala, a prosečna vrednost dnevnog prometa je dostigla 1,4 miliona evra. Na Berzi je povećano i učešće stranih investitora u trgovanju na 41 procenat i to više na strani kupovine, u odnosu na 37 odsto u istom periodu prošle godine, dok je indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao za 16 odsto. Početak ove i kraj prošle godine daje ohrabrujuće signale i mi svakako očekujemo da se taj porast prometa održi do kraja godine, odnosno da će ova godina značiti godinu oporavka. Veoma je teško precizirati šta će se događati u okviru ukupne privrede Srbije i kakav će to ostaviti utisak prvenstveno na strane investitore, budući da je domaća tražnja nešto slabija.

Telekom u 2011. na berziProsečna vrednost dnevnog prometa na Beogradskoj berzi je skoro udvostručena od početka godine, a indeks najlikvidnijih akcija Belex15 veći je za 16 odsto.

Početak ove godine daje signale oporavka srpskog tržišta kapitala, a prosečna vrednost dnevnog prometa je dostigla 1,4 miliona evra, izjavila je direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić.

Na Berzi je povećano i učešće stranih investitora u trgovanju na 41 procenat i to više na strani kupovine, u odnosu na 37 odsto u istom periodu prošle godine, dok je indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao za 16 odsto, rekla je ona.

"Početak ove i kraj prošle godine daje ohrabrujuće signale i mi svakako očekujemo da se taj porast prometa održi do kraja godine, odnosno da će ova godina značiti godinu oporavka", istakla je Dostanić.

Prema njenim rečima, veoma je teško precizirati šta će se događati u okviru ukupne privrede Srbije i kakav će to ostaviti utisak prvenstveno na strane investitore, budući da je domaća tražnja nešto slabija.

Osvrćući se na usvajanje novog zakon o tržištu kapitala, Dostanić je izrazila očekivanje da će se on već početkom 2012. naći u primeni, a to će značiti i potpunu reorganizaciju tržišta.

Direktorka berze je rekla da novi zakon predviđa i to da, ukoliko se akcijama nekih kompanija na Berzi duže vreme ne trguje, one će moći da budu premeštene na takozvano slobodno tržište.

"U pripremi je i novi zakon o privrednim društvima koji će sigurno definisati i drugačiji pristup odluci same kompanije da ne bude otvoreno akcionarsko društvo i sigurno će tu biti više slobode nego do sada", kazala je ona.

Prema njenim rečima, svi naši modeli privatizacije imali su jedan deo kapitala koji je deljen besplatno, zaposlenima i bivšim zaposlenima, ili građanima Srbije i sa tako velikom akcionarskom strukturom trebalo je obezbediti i mesto gde će se na transparentan način raspolagati svojom imovinom.

"Zato su naše kompanije danas po sili zakona na Berzi, što stvara određenu teškoću, jer kompanija nije svojom voljom prisutna na Berzi, a sada je već došlo vreme da im se ostavi sloboda da same odlučuju da li će biti izložene oku investitora ili ne", zaključila je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik