Trgovanje besplatnim akcijama i van berze

Trgovina besplatnim akcijama javnih preduzeća u Srbiji ubuduće bi trebalo da bude omogućena i van berze. Predlogom izmena Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije predviđeno je da se izvan organizovanog tržišta besplatnim akcijama može trgovati prihvatanjem ponuda za preuzimanje i ponuda za sticanje sopstvenih akcija, kao i pridruživanjem akcijama koje su u vlasništvu države. Vlasnici većinskog pakata akcija u javnim preduzećima, kako je predloženo, dužni su da upute ponudu za preuzimanje građanima koji su besplatno stekli akcije tih preduzeća, kao i bivšim i sadašnjim radnicima, ali i svim ostalim akcionarima. Ponuđena cena neće moći da bude niža od cene po kojoj je otkupljen većinski paket akcija. Ponudu za preuzimanje većinski vlasnik javnog preduzeća biće dužan da objavi u dnevnim listovima čiji je tiraž najmanje 50.000 primeraka i svim elektronskim medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Trgovanje besplatnim akcijama i van berzeTrgovina besplatnim akcijama javnih preduzeća u Srbiji ubuduće bi trebalo da bude omogućena i van berze.

Predlogom izmena Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije predviđeno je da se izvan organizovanog tržišta besplatnim akcijama može trgovati prihvatanjem ponuda za preuzimanje i ponuda za sticanje sopstvenih akcija, kao i pridruživanjem akcijama koje su u vlasništvu države.

Vlasnici većinskog pakata akcija u javnim preduzećima, kako je predloženo, dužni su da upute ponudu za preuzimanje građanima koji su besplatno stekli akcije tih preduzeća, kao i bivšim i sadašnjim radnicima, ali i svim ostalim akcionarima.

Ponuđena cena neće moći da bude niža od cene po kojoj je otkupljen većinski paket akcija.

Ponudu za preuzimanje većinski vlasnik javnog preduzeća biće dužan da objavi u dnevnim listovima čiji je tiraž najmanje 50.000 primeraka i svim elektronskim medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Rok važenja ponude je najmanje 45 dana, a najviše 90 dana od dana objavljivanja.

Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije propisano je da se trgovina tim akcijama može obavljati samo na organizovanom tržištu hartija od vrednosti, odnosno na berzi.

Izmene tog zakona, koje su dostavljene Skupštini na usvajanje, obrazložene su boljom zaštitom malih akcionara, kao i namerom da se postigne najbolja cena i kupac akcija oslobodi troškova pojedinačnih obaveštavanja svih akcionara o ponudi za preuzimanje.

Prvo na besplatne akcije steklo je 4,5 miliona građana Srbije, a veliki je broj i bivših i sadšnjih radnika javnih preduzeće koji imaju pravo na besplatne akcije.

Do sada su podeljene besplatne akcije samo Naftne industrije Srbije (NIS), a većinski vlasnik tog preduzeća, ruska kompanija Grasponjeft, je najavio da će početkom februara objaviti ponudu za preuzimanje preostalih akcija.

U januaru će građani koji su stekli pravo na besplatne akcije dobiti po jednu akciju Aerodroma "Beograd" čija je nominalna vrednost 600 dinara, a posle prodaje većinskog paketa Telekoma Srbije biće podeljene i besplatne akcije tog preduzeća.

Građanima sleduju i besplatne akcije Elektroprivrede Srbije (EPS), a uslov za podelu tih akcija je da se EPS transformiše u akcionarsko društvo, što se očekuje tokom iduće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik