Turski investitori preuzimaju 15% Sarajevske berze

Bez autora
Feb 28 2011

Tri turske finansijske institucije ući će u vlasništvo Sarajevske berze. Istanbulska berza, Takasbank, koja za Istanbulsku berzu obavlja poslove poravnanja, i Centralni registar Turske steći će po pet posto dionica Sarajevske berze. Pismo namjere, kojim su iskazale interes za sticanje vlasništva u Sarajevskoj berzi, ove institucije uputile su prošle sedmice. Nadzorni odbor Sarajevske berze je na sjednici 25. februara podržao ulazak u vlasništvo turskih finansijskih institucija putem emisije novih dionica zatvorenom prodajom, te naložio Upravi Berze da pokrene proceduru dokapitalizacije. Uspješnim okončanjem dokapitalizacije Berza, ne samo da bi priskrbila dodatni kapital za dalji razvoj već i bi mogla računati na druge koristi u vidu većeg prisustva inostranih investitora, transfera znanja i povećanja kapaciteta berze.

Turski investitori preuzimaju 15% Sarajevske berzeTri turske finansijske institucije ući će u vlasništvo Sarajevske berze, saopštila je u ponedeljak Berza.

Istanbulska berza, Takasbank, koja za Istanbulsku berzu obavlja poslove poravnanja, i Centralni registar Turske steći će po pet posto dionica Sarajevske berze.

Pismo namjere, kojim su iskazale interes za sticanje vlasništva u Sarajevskoj berzi, ove institucije uputile su prošle sedmice.

Nadzorni odbor Sarajevske berze je na sjednici 25. februara podržao ulazak u vlasništvo turskih finansijskih institucija putem emisije novih dionica zatvorenom prodajom, te naložio Upravi Berze da pokrene proceduru dokapitalizacije.

Istaknuto je da bi uspješnim okončanjem dokapitalizacije Berza, ne samo priskrbila dodatni kapital za dalji razvoj već i mogla računati na druge koristi u vidu većeg prisustva inostranih investitora, transfera znanja i povećanja kapaciteta berze.

Prema nezvaničnim informacijama, turski investitori će platiti više od 400.000 KM za ulazak u vlasništvo Sarajevske berze, a dionice će kupiti po tržišnoj, a ne po nominalnoj cijeni.

Ulazak u vlasništvo Sarajevske berze omogućen je novim zakonom o tržištu vrijednosnih papira FBiH, kojim se dozvoljava drugim berzama, društvima za upravljanje fondovima, osiguravajućim i reosiguravajućim društvima da grupno mogu steći većinsko vlasništvo od 51 posto Sarajevske berze, ali pojedinačno ne više od pet posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik