U avgustu o spajanju berzi

Bez autora
Jul 15 2010

Akcionari Nex Montenegro berze razmatraće 10. avgusta na Skupštini Nacrt ugovora o spajanju sa Montenegroberzom. Na Skupštini će biti razmatrani i predlozi akata u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima. Odbor direktora Nex Montenegro berze 6. jula je donio odluku o usvajanju Nacrta ugovora o spajanju pripajanjem Montenegroberzi. Procedura integracije berzi počela je nakon što su njihove skupštine krajem januara jednoglasno usvojile odluke o prihvatanju inicijative CG broker dilera o spajanju. Berze su nakon tih odluka počele da prikupljaju najpovoljnije ponude za izradu elaborata o opravdanosti integracije. Iz Nex berze je ranije objašnjeno da je usaglašavanje nacrta ugovora o integraciji uslijedilo nakon pripreme izvještaja o pravnim i ekonomskim razlozima i posljedicama spajanja i obrazloženja srazmjerne zamjene akcija. Skupštine odlučuju o nacrtu ugovora o spajanju, izvještajima odbora direktora i nezavisnih eksperata, kao i godišnjim finansijskim iskazima za posljednje tri godine prije one u kojoj se berze spajaju.

U avgustu o spajanju berziAkcionari Nex Montenegro berze razmatraće 10. avgusta na Skupštini Nacrt ugovora o spajanju sa Montenegroberzom.

Na Skupštini će, kako je najavljeno, biti razmatrani i predlozi akata u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima.

Odbor direktora Nex Montenegro berze 6. jula je donio odluku o usvajanju Nacrta ugovora o spajanju pripajanjem Montenegroberzi.

Procedura integracije berzi počela je nakon što su njihove skupštine krajem januara jednoglasno usvojile odluke o prihvatanju inicijative CG broker dilera o spajanju. Berze su nakon tih odluka počele da prikupljaju najpovoljnije ponude za izradu elaborata o opravdanosti integracije.

Iz Nex berze je ranije objašnjeno da je usaglašavanje nacrta ugovora o integraciji uslijedilo nakon pripreme izvještaja o pravnim i ekonomskim razlozima i posljedicama spajanja i obrazloženja srazmjerne zamjene akcija.

Oni su saopštili da skupštine odlučuju o nacrtu ugovora o spajanju, izvještajima odbora direktora i nezavisnih eksperata, kao i godišnjim finansijskim iskazima za posljednje tri godine prije one u kojoj se berze spajaju.

Dioničari odlučuju i o posebnom finansijskom iskazu o stanju na datum, koji može biti najviše tri mjeseca prije dana sačinjavanja nacrta ugovora o spajanju. Nakon odluka skupština, zahtjev za evidentiranje akcija po osnovu spajanja dostavlja se Komisiji za hartije od vrijednosti, koja odlučuje u roku od mjesec.

Iz Nex-a su podsjetili da je sistem trgovanja zasigurno najosjetljiviji segment projekta spajanja, zbog čega mu se mora posvetiti izuzetna pažnja s obzirom da crnogorske berze imaju različite sisteme trgovanja i nijesu u režimu Fiks /FIX/ protokola, koji je osnovni preduslov povezivanja u regionalno tržište kapitala.

Crnogorsko tržište kapitala bi nakon implementacije Fiks protokola trebalo da postane dio međunarodnih finansijskih tržišta i tokova, što bi trebalo da utiče i na poboljšanje likvidnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik