Uskoro berza struje u Podgorici

Bez autora
May 16 2017

Formiranje berze električne energije u Crnoj Gori je korak ka slobodnom veleprodajnom tržištu struje, koje obezbjeđuje transparentnu trgovinu i formiranje referentne veleprodajne cijene, te pospješuje konkurenciju, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je kazala da je naše tržište električne energije malo, pa se puna likvidnost berze očekuje u povezivanju sa regionalnim tržištima. Postojanje većeg broja učesnika dovodi do formiranja tržišnih cijena, kazala je Sekulić za Pobjedu i naglasila da je berza jedan od instrumenata kojim se sprečava monopol u trgovini električnom energijom, odnosno predstavlja preduslov za stvaranje konkurentnog energetskog sektora u zemlji. Istakla je da iskustvo zemalja u regionu pokazuje da je optimalno rješenje povezivanje više berzi, kako zbog trgovine, tako i zbog ulaska kompanija u vlasnički udio berze.

Uskoro berza struje u PodgoriciFormiranje berze električne energije u Crnoj Gori je korak ka slobodnom veleprodajnom tržištu struje, koje obezbjeđuje transparentnu trgovinu i formiranje referentne veleprodajne cijene, te pospješuje konkurenciju, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je kazala da je naše tržište električne energije malo, pa se puna likvidnost berze očekuje u povezivanju sa regionalnim tržištima.

"Postojanje većeg broja učesnika dovodi do formiranja tržišnih cijena", kazala je Sekulić za Pobjedu i naglasila da je berza jedan od instrumenata kojim se sprečava monopol u trgovini električnom energijom, odnosno predstavlja preduslov za stvaranje konkurentnog energetskog sektora u zemlji.

Istakla je da iskustvo zemalja u regionu pokazuje da je optimalno rješenje povezivanje više berzi, kako zbog trgovine, tako i zbog ulaska kompanija u vlasnički udio berze.

"Koncept je zasnovan na formiranju regionalne berze kroz osnivanje nacionalnih berzi. Zbog toga postoji ideja u okviru Energetske zajednice da se formira integrisano regionalno tržište, na kojem bi bile manje oscilacije cijena i znatno veća ponuda i potražnja", tvrdi Sekulić.

Ona je navela da su EPCG, COTEE i CGES, kao osnivači, već preduzeli određene aktivnosti za odobravanje ugovora o osnivanju, donošenje statuta, uplatu osnivačkog kapitala i izbor predstavnika u odboru direktora berze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik