Vlada kupuje akcije Montenegroberze i planira otkup dionica manjiskih akcionara

Bez autora
Jul 09 2023

Vlada je dala saglasnost da se kupe akcije Montenegroberze u vlasništvu Atlas banke u stečaju, a u mogućnosti je da otkupi akcije manjinskih akcionara Prve banke i Lenke Zee.

“Nakon informacije o namjeri Vlade za otkup akcija Montenegroberze u vlasništvu Atlas banke u stečaju, data je saglasnost da se kupe akcije pomenutog akcionara, čime je država stekla 5,79 odsto vlasništva i dobila mogućnost da preko svog predstavnika aktivno participira na skupštinama akcionara Montenegroberze”, navodi se u saopštenju Vlade.

Procedura izbora članova odbora direktora je u toku, pa se tokom jula očekuje Skupština akcionara te kompanije, kao i formalizacija prisustva države u vlasničkoj strukturi. Kroz te aktivnosti došlo je do institucionalnog prisustva države na ovom tržištu.

“Pored praćenja opštih uslova za razvoj tržišta kapitala neophodno je fokusirati se na oblasti koje predstavljaju slabosti pozicije tržišta kapitala. To se prije svega odnosi na nepostojanje adekvatnog finansijskog znanja u široj populaciji, kao i na činjenicu da se velika imovina potencijalnih investitora nalazi u formi bankarskih depozita”, rekli su iz Vlade.

U informaciji o namjeri Vlade za otkup akcija Montenegroberze navodi se da saradnja nadležnih institucija, koja podrazumijeva aktivnosti menadžmenta berze, mora doprinijeti promjeni pomenutih trendova.

“Prisustvo predstavnika države u menadžmentu ovog akcionarskog društva, može doprinijeti ubrzanju ovog procesa. Podsjećamo da je prilikom osnivanja berze, država bila među prvim akcionarima”, dodaje se u saopštenju.

Vlasnička struktura Montenegroberze je takva da udio od preko 50 odsto imaju investiciona društva čiji akcionari ne mogu da ostvaruju prava koja im pripadaju po osnovu vlasništva nad akcijama u Montenegroberzi, a po osnovu sudskih odluka o blokadi imovine.

“Akcionari Atlas Monta sa 33,55 odsto, CG Broker-dilera sa 17,26 odsto i Atlas grupe sa 6,17 odsto učestvuju u vlasničkoj strukturi berze, što u sumi čini ukupan vlasnički udio od 57,55 odsto onih lica koja trenutno ne mogu ostvarivati prava koja im pripadaju po osnovu vlasništva nad akcijama u Montenegroberzi, na primjer onemogućeno je raspolaganje akcijama i glasanje na Skupštini akcionara, po osnovu odluke suda o blokadi imovine, a do okončanja sudskih postupaka koji se odnose na Atlas grupu i lica povezana sa njom. Na osnovu toga, potpunu kontrolu nad Montenegroberzom trenutno ostvaruju manjinski akcionari”, rekli su iz Vlade.

Investicioni fondovi se, kako su kazali, u budućnosti mogu posmatrati kao jedan od najznačajnijih faktora u stimulisanju trgovine na berzi. Saradnja berze sa Komisijom za tržište kapitala i Ministarstvom finansija je od ključnog značaja za kreiranje optimalnog pravnog okvira, na čemu se kroz pripremu seta zakonskih rješenja aktivno radi.

“Kroz stimulisanje rada investicionih fondova, neophodno je kreirati ambijent za njihovo ulaganje u dugoročne hartije od vrijednosti. Takođe, Crnu Goru očekuje reforma penzionog sistema, te kreiranje privatnih penzionih fondova, koji mogu imati aktivnu ulogu na berzi. Penzioni fondovi su pored investicionih fondova glavni generetari berzanskog prometa u svijetu”, navodi se u informaciji.

Dakle, proaktivna uloga države u sferi javnih finansija podrazumijeva prisustvo i na tržištu kapitala. S obzirom na to da je u posjednjih nekoliko mjeseci vidljiv značajan pomak u tom pravcu i da je intencija države da u budućnosti još više učestvuje na tržištu kapitala, za očekivati je da u saradnji sa institucijama tržišta kapitala (Montenegroberza i CKDD) koordinirano radi na stvaranju povoljnijeg i sigurnijeg ambijenta za investiranje.

“Zbog toga, nameće se kao logičan zaključak da država uđe u vlasničku strukturu Montenegroberze u što većem procentu, što bi dovelo do vraćanja povjerenja i sigurnosti u tržište kapitala, a sa druge strane državi omogućilo da se jeftinije i lakše zadužuje na domaćem tržištu kapitala”, dodaje se u informaciji.

S tim u vezi, a shodno aktuelnoj ponudi, država je u mogućnosti da otkupi akcije manjinskih akcionara Prve banke 3,73 odsto i Lenke Zee (1,44 odsto), što ukupno iznosi 5,17 odsto vlasničke strukture.

“Država ima i ekonomski interes za otkup tih akcija, jer trenutna kapitalizacija Montenegroberze iznosi 2,01 milion EUR, dok je ukupna aktiva po bilansima na 30. septembar prošle godine 2,53 miliona EUR, od čega samo na stavku gotovina otpada oko 1,5 miliona EUR”, navodi se u saopštenju.

Ukoliko bi, kako su saopštili, država preuzela pomenuti paket akcija ukupno bi platila 105,6 hiljada EUR, što bi joj sa već stečenih 5,79 odsto vlasništva omogućilo ukupan udio u vlasničkoj strukturi od preko deset odsto, uz već obezbijeđeno pravo na sazivanje Skupštine akcionara i predlaganje člana Odbora direktora.

“Na ovaj način država bi imala aktivnu poziciju u odlučivanju o svim bitnim pitanjima daljeg razvoja tržišta kapitala”, zaključuje se u informaciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik