Vlada usvojila Informaciju o otkupu akcija Montenegroberze

Bez autora
May 28 2023

Vlada je juče na telefonskoj sjednici, usvojila informaciju o namjeri Vlade Crne Gore za otkup akcija Montenegroberze AD Podgorica u vlasništvu Atlas banke u stečaju AD Podgorica.

Kako je saopštila Sužba za odnose s javnošću, informacija je usvojena na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade.

"Informacijom je istaknuta važnost da Ministarstvo finansija i Vlada prate dešavanja na trižištu kapitala i u slučaju adekvatnih ponuda aktivno učestvuju u kupovini akcija. Ovo uključuje i mogućnost kupovine udjela u samoj „Montenegroberzi" AD što bi doprinijelo institucionalnom prisustvu države na ovom tržištu", navodi se u Vladinoj informaciji.

Podsjećaju da je vlasnička struktura „Montenegroberze" AD takva da udio od preko 50% imaju investiciona društva ciji akcionari ne mogu da ostvaruju prava koja im pripadaju po osnovu vlasnistva nad akcijama u „Montenegroberzi", po osnovu sudskih odluka o blokadi imovine. Dodaju da je prilikom osnivanja Berze država bila među prvim akcionarima, te da "proaktivna uloga države u sferi javnih finansija podrazumijeva prisustvo i na trzištu kapitala.

"S obzirom da je u poslednjih nekoliko mjeseci vidljiv znacajan pomak u tom pravcu i da je intencija države da u budućnosti uzme jos veće učešće na tržištu kapitala, za očekivati je da u saradnji sa institucijama tržista kapitala (Montenegroberza i CKDD) koordinirano radi na stvaranju povoljnijeg i sigurnijeg ambijenta za investiranje. Sigurnost investiranja nije obezbijedena, upravo iz razloga sto upravljanje ,,Monetengroberzom" vrše manjinski akcionari, od kojih je najveci broj iz inostranstva", navode iz Vlade.

Ističu da se nameće se kao logičan zaključak da Država uđe u vlasničku strukturu "Montenegroberze" u što većem procentu.

"Što bi samo po sebi automatski dovelo do vraćanja povjerenja i sigurnosti u tržište kapitala, a sa druge strane Drđavi omogućilo da se jeftinije i lakše zadužuje na domaćem tržištu kapitala", navodi se u saopštenju.

Pored navedenog, Država ima i ekonomski interes za otkup pomenutih akcija.

"Jer trenutna kapitalizacija "Montenegroberze" iznosi preko dva miliona eura (jedna akcija = 600 eura) dok je ukupna aktiva (imovina Montenegroberze) po bilansima na 30.09.2022.godine preko 2,5 miliona, od čega samo na stavku gotovina otpada 1,5 milion eura", kazali su iz Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik