Zagrebačka burza kupila 5,3% Makedonske burze

Bez autora
Dec 18 2019

Zagrebačka burza izvijestila je kako je kupila 148 dionica Makedonske burze koje čine 5,3 posto temeljnog kapitala Društva, po cijeni od 1.000 eura po dionici. Predmetna transakcija u potpunosti je financirana vlastitih sredstvima Burze, priopćili su za Zagrebačke burze. Ovo je druga akvizicija udjela u nekoj regionalnoj burzi od strane Zagrebačke burze, nakon što je 2015. ZSE stekla 100 posto vlasništva Ljubljanske burze preuzevši je od Bečke burze. Zagrebačka burza d.d. s Makedonskom burzom vrlo uspješno surađuje dugi niz godina na razmjeni znanja i iskustava, a intenzivno od 2014., kada je zajedno s Bugarskom burzom utemeljeno društvo SEE Link d.o.o. Skopje, u kojem tri burze dijele jednake udjele u vlasništvu.

Zagrebačka burza kupila 5,3% Makedonske burzeZagrebačka burza izvijestila je kako je kupila 148 dionica Makedonske burze koje čine 5,3% temeljnog kapitala Društva, po cijeni od 1.000,00 EUR po dionici.

- Predmetna transakcija u potpunosti je financirana vlastitih sredstvima Burze, priopćili su za Zagrebačke burze.

Ovo je druga akvizicija udjela u nekoj regionalnoj burzi od strane Zagrebačke burze, nakon što je 2015. ZSE stekla 100% vlasništva Ljubljanske burze preuzevši je od Bečke burze.

- Zagrebačka burza d.d. s Makedonskom burzom vrlo uspješno surađuje dugi niz godina na razmjeni znanja i iskustava, a intenzivno od 2014., kada je zajedno s Bugarskom burzom utemeljeno društvo SEE Link d.o.o. Skopje, u kojem tri burze dijele jednake udjele u vlasništvu. Suradnja je intenzivirana ranije ove godine, kada je Makedonska burza potpisala ekskluzivni sporazum o suradnji s hrvatskim društvom Funderbeam South-East Europe d.o.o. (Funderbeam SEE), u kojem Zagrebačka burza d.d. ima 20% vlasništva, a dio je estonske Funderbeam grupe, koja upravlja platformom za financiranje startupova. Partnerstvo s Makedonskom burzom na tom polju edukativnog je i promotivnog karaktera, kako bi se lokalnim kompanijama predstavile mogućnosti prikupljanja kapitala putem ove inovativne platforme s ciljem daljnjeg razvoja poslovanja te sazrijevanja do faze potencijalnog uvrštenja na Makedonsku burzu, priopćeno je sa ZSE-a.

- Međusobno povezivanje tržišta kapitala logičan je razvojni put ne samo u regionalnim već u globalnim okvirima jer tržišta – osobito manja – trebaju veću vidljivost, a ulagatelji traže efikasniju i ekonomičniju uslugu. Iskustva koja smo stekli nakon akvizicije Ljubljanske burze vrlo su pozitivna te vjerujemo da ćemo neka od njih uspješno implementirati i kao manjinski dioničari Makedonske burze', dodaju na ZSE-u dok direktorica Ivana Gažić zaključuje:

- Kroz iskustvo u Hrvatskoj i Sloveniji svjesni smo da svaka regionalna ekonomija treba snažno nacionalno tržište kapitala i u tom smislu pomoći ćemo osnaživanju uloge Makedonske burze u lokalnoj ekonomiji. Vjerujemo da ova burza ima značajni potencijal raste i širenja palete proizvoda i cilj nam je aktivno sudjelovati u njegovom razvoju, osobito u svjetlu prilagodbi makedonskog zakonodavstva europskom, u čemu imamo značajno iskustvo'.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik