Zagrebačka burza: Sve gori promet, indeksi u plusu

Bez autora
Sep 07 2011

Indeksi Zagrebačke burzi danas su porasli za nešto više od 0,6 posto, ponajviše pod utjecajem snažnog oporavka cijena dionica na europskim burzama. Crobex indeks oko podneva je bio u plusu 0,64 posto, na 1.995 bodova, a Crobex10 0,62 posto, na 1.088 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 3,3 milijuna kuna, što je oko pola milijuna manje nego jučer u ovo doba. Uz vrlo slabu likvidnost, domaće tržište uglavnom prati smjer kretanja najvažnijih svjetskih indeksa. S tehničke strane, Crobex na 2.000 bodova, gdje se nalazi 20-dnevni pomični prosjek, nailazi na važnu potpornu i otpornu razinu. Sljedeći otpor Crobexu je na 2.004 boda, gdje je 10-dnevni pomični prosjek. Najveći promet, 985.000 kuna, ostvaren je dionicom HT-a. Cijena joj je porasla 0,9 posto, na 252,8 kuna. Slijedi dionica Riviere Adria, s prometom od 420 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 5,98 posto, na 11 kuna.

Zagrebačka burza: Sve gori promet, indeksi u plusuIndeksi Zagrebačke burzi danas su porasli za nešto više od 0,6 posto, ponajviše pod utjecajem snažnog oporavka cijena dionica na europskim burzama.

Crobex indeks oko podneva je bio u plusu 0,64 posto, na 1.995 bodova, a Crobex10 0,62 posto, na 1.088 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,3 milijuna kuna, što je oko pola milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Uz vrlo slabu likvidnost, domaće tržište uglavnom prati smjer kretanja najvažnijih svjetskih indeksa. S tehničke strane, Crobex na 2.000 bodova, gdje se nalazi 20-dnevni pomični prosjek, nailazi na važnu potpornu i otpornu razinu. Sljedeći otpor Crobexu je na 2.004 boda, gdje je 10-dnevni pomični prosjek“, ističe Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Najveći promet, 985.000 kuna, ostvaren je dionicom HT-a. Cijena joj je porasla 0,9 posto, na 252,8 kuna.

Slijedi dionica Riviere Adria, s prometom od 420 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 5,98 posto, na 11 kuna.

Laća dodaje da se, gledajući veliku volatilnost indeksa na inozemnim burzama, Crobex sasvim solidno drži.

„Pretpostavljam da će volatilnost Crobexa porasti nakon što iz njegova sastava 19. rujna izađe dionica Ine“, navodi Laća

Istodobno, na europskim burzama cijene dionica snažno su porasle, zahvaljujući povoljnim kupnjama nakon tri dana oštrih gubitaka.

Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC na dobitku su između 1,56 i 2,55 posto. I američki terminski indeksi zasad su u plusu.

U međuvremenu, njemački ustavni sud presudio je da je njemačko sudjelovanje u programima pomoći zaduženim članicama eurozone u skladu s ustavom te zemlje.

„Ovakva odluka ustavnog suda uklonila je barem jednu neizvjesnost u pogledu spašavanja Grčke i eurozone“, ističe Laća.

Nove smjernice investitorima dat će danas bež knjiga o regionalnoj aktivnosti u SAD-u, dodaje Laća.

Investitori očekuju i sutrašnje zasjedanje Europske središnje banke (ECB). Većina analitičari očekuje da će kamatne stope u eurozoni ostati nepromijenjene, no dio tržišnih sudionika špekulira da bi one mogle biti snižene već u rujnu, navodi Laća.

„Postupno će se fokus investitora preusmjeriti na Fed, koji bi na svom rujanskom zasjedanju, zakazanom za 21. rujna, trebao odlučiti o daljnjoj monetarnoj politici. Velika je vjerojatnost da će biti uveden treći krug kvantitativnih monetarnih mjera, što bi dalo poticaja tržištu dionica“, smatra Laća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik