Drugi šumadijski festival rakije u Kragujevcu

Bez autora
Dec 11 2021

Kragujevac će biti domaćin „Drugog šumadijskog festivala rakije“ koji će 11. decembra 2021. godine okupiti proizvođače voćnih rakija iz cele Srbije, sa ciljem da se promovišu i predstave novim kupcima, pre svega HOREKA sektoru, veletrgovinama i specijalizovanim prodavnicama pića, najavljeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Manifestaciju organizuju Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Turistička orgnaizacija Kragujevac, uz podršku Privredne komore Srbije – RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku proizvodnja prirodnih rakija u proteklih pet godina beleži konstatantan rast, a u 2020. u odnosu na 2019. godinu iznosi 25,6 odsto. Broj registrovanih proizvođača se povećava iz godine u godinu, tako da je trenutno u Registar koji vodi Ministarstvo poljoprivrede upisano oko 820 destilerija, dva puta više nego 2015. godine od kada je donet Zakon o jakim alkoholnim pićima. Srpska privreda uvidela je svoju šansu u ovom sektoru, a Privrednoj komori Srbije obraća sve više zainteresovnih za informacije o postupku registracije ove proizvodnje, rekao je Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

Primetan je i konstantan rast izvoza rakija od voća i za devet meseci 2021. godine u odnosu na isti period prošle godine povećan je za oko 60 procenata i iznosi 7,8 miliona evra. Najviše izvozimo rakije od voća u Hrvatsku, SAD, Nemačku, Crnu Goru i BiH, ali naši proizvođači osvajaju nova tržišta kao što su Island, Singapur, Kazahstan, Malta, Kipar...

PKS, kroz rad Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića i Sekcije proizvođača jakih alkoholnih pića Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, podržava proizvođače i pomaže im u promociji kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. U saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, Komora organizuje nastup destilerija na Nacionalnom štandu na predstojećem međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića „PROWEIN“ koji se održava u Dizeldorfu od 27. do 29. marta 2022. godine, podsetio je Bogunović.

„Ppoizvođači jakih alkoholnih pića prepoznali su Komoru kao svoju asocijaciju koja im može pružiti poslovnu i stručnu podršku i na pravi način zastupati njihove poslovne interese. Izvoz jakih alkoholnih pića za devet meseci ove godine, sa područja Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, dostigao je 473.000 evra što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine 20,4 odsto“, dodao je Predrag Lučić, direktor PKS-RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Šumadijski festival rakije jedna je od aktivnosti pokrenuta sa ciljem razvoja i promocije turističkog potencijala „Šumadijska rakijska tura“ za zaštićen proizvod „šumadijsku šljivovicu. Uz kupljenu ulaznicu posetioci će biti u mogućnosti da i sami ocene najbolje rakije Festivala, rekla je Emina Dramlić iz Turističke organizacije Kragujevca.

Goran Mijailović,predsednik udruženja „Šumadijska rakija“ najavio je da će na Festivalu biti uručene i nagrade za najbolje rakije koje su krajem novembra učestvovale na Trećem ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija, a ocenjeno je preko 60 uzoraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik