Samit energetike "SET Trebinje 2023"

Bez autora
Mar 22 2023

Nakon tri uspješno održana Samita energetike Trebinje, organizatori najavljuju i četvrti po redu Samit energetske budućnosti SET Trebinje 2023, od 22. do 24. marta, a koji se ove godine predstavlja sloganom “Energetska stabilnost Zapadnog Balkana”.

Ogranizatori su Elektroprivreda Republike Srpske, Grad Trebinje i firma SET, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske.

– Šira javnost je uveliko upoznata sa značajem SET-a i ove godine očekujemo rekordan broj učesnika, što se po dosadašnjim prijavama već može pretpostaviti. Najavljujemo dolazak najvećih energetskih kompanija iz regiona, ali i najviše zvaničnike zemalja regiona. Cilj i misija je okupiti sve relevantne stručnjake na jednom mjestu i govoriti o najaktuelnijim pitanjima i problemima iz ove oblasti, te tražiti njihova rješenja – rekao je organizator i direktor firme SET Aleksandar Branković.

Trendovi decentralizacije, digitalizacije i elektrifikacije veliki su potencijal za revoluciju elektroenergetskog sistema. Sve veći udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i ujedno njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahtjeve na ubrzani razvoj samog sistema. Istovremeno, zbog sve veće decentralizovane proizvodnje električne energije u neposrednoj blizini potrošača ili kod samih potrošača, snabdjevačima postaje teško zadovoljavati sve promjenjiviju ponudu i potražnju. Upravo u vezi sa tim u prvi plan sve više dolaze pojmovi i tehnička rješenja kao što su skladištenje energije, mikromreže, prilagođavanje potražnji i mjere energetske efikasnosti.

U rad samita uključeni su doslovno svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike. Na panelima će se govoriti o temama važnim za razvoj energetskog sektora i usklađenosti zakonodavstva u državama regiona u ovoj oblasti sa Direktivama EU, energetskom politikom i procesom integracije.

Za tri dana, koliko Samit energetike Trebinje 2023 traje, planirana je plenarna sesija – ubrzanje regionalnog održivog plana i prelaz na čistu energiju-uloga EU, kao i devet panela sledećih naziva:

Panel 1: Razvoj infrastrukture elektroenergetskih mreža i optimizacija procesa međusobnog povezivanja u regionu
Panel 2: Prosumeri u regiji – pravni i regulatorni okvir za podršku i tretman malih proizvođača sa fokusom na solarne fotonaponske (PV )sisteme priključene na distributivnu mrežu
Panel 3: Kako se nositi sa visokim cijenama energije u regiji
Panel 4: Uloga distribuirane proizvodnje i usluga fleksibilnosti na integraciju OIE i dalji razvoj tržišta električne energije.
Panel 5: Mehanizmi osiguranja energetske tranzicije u korist svih – rezultati projekata inkluzivna dekarbonizacija.
Panel 6: Bezbjednost energetskog sektora u oblasti mjerenja i prenosa.
Panel 7: Regionalni pristup snadbijevanja energentima (gas, nafta, ugalj) u vrijeme energetske krize sa osvrtom na proces dekarbonizacije u regiji.
Panel 8: Razvoj elektomobilnosti u regiji (smart charging, charning infrastructure, distribution network capacity issues)
Panel 9: Pogonska pouzdanost rada hidroenergetskih i termoenergetskih postrojenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik