Žene preduzetnice – snaga ekonomije

Bez autora
Dec 13 2023

Privredna komora Srbije organizovaće 13. decembra međunarodnu konferenciju na tu temu, a cilj je da se za dalji razvoj pruži podrška damama koje u Srbiji čine trećinu od ukupnog broja vlasničkih preduzetničkih preduzeća.

U Srbiji je trećina preduzeća i preduzetničkih radnji u vlasništvu žena, što pre 10 ili 15 godina nije bio slučaj. Tada je bio slučaj da su dame kretale u biznis iz nužde, dok se danas ta situacija značajno promenila. Sada imamo žene koje su samosvesne, koje imaju dobru biznis ideju i dobar biznis plan, a koje znaju kako će svoju ideju da realizuju i koje su svesne koliko snažnu podršku imaju od države i Privredne komore Srbije (PKS). To je, ukratko, poruka koju je poslala Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva u PKS-u, povodom međunarodne konferencije „Žene preduzetnice – snaga ekonomije“ koja će biti održana 13. decembra u komori.

– Srbija je u evropskom proseku, kada je reč o broju ženskih preduzetnica, ali im je i dalje potrebna snažna podrška za dalji razvoj. Zato ćemo sa Unikredit bankom organizovati međunarodnu konferenciju o ženskom preduzetništvu – podsetila je Simanićeva.

Da od početka svog poslovanja u Srbiji, ova banka kontinuirano podržava žensko preduzetništvo, navela je Svetlana Bunčić, direktor za identitet i komunikacije banke.

– Jedna smo od retkih kompanija koja može da se pohvali da na svaku poziciju imaju jednake šanse da dođu i muškarci i žene. Na upravljačkim pozicijama imamo 50 posto žena, a platne razlike svedene su na minimum kada je reč o nivou primanja muškaraca i žena na istim ili sličnim pozicijama - ukazala je Bunčićeva, podsetivši da banka prepoznaje značaj preduzetništva za ekonomiju Srbije i da prethodnih meseci traje projekat „Nagrađujemo kada uspešno sarađujemo“. Već 5. decembra očekuje se proglašenje pobednika tog konkursa na kojem su učestvovala mala i srednja preduzeća i preduzetnici.

Katarina Beljić, preduzetnica i članica Sekcije za žensko preduzetništvo pri PKS-u, otkrila je da Privredna komora Srbije kao i Vlada Srbije, sistemski podržavaju osnaživanje žena ističući da je mladim preduzetnicima neophodna, osim finansijske podrške, i savetodavna pomoć pri pokretanju i širenju biznisa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik