34 firme iz BiH traže njemačke partnere

Bez autora
Sep 13 2020

Na ovogodišnjem regionalnom projektu "Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama zapadnog Balkana", koji se održava od 8. do 22. septembra u online formatu, iz Bosne i Hercegovine učestvuju 34 firme.

U programu ukupno učestvuju 152 firme iz regiona, od čega 52 iz Srbije, s najvećim brojem učesnika, te 30 njemačkih firmi.

Zainteresovane njemačke kompanije dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za auto-industriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike.

U Njemačkoj privrednoj komori u Sarajevu za "Nezavisne" kažu da su bh. kompanije uglavnom iz metaloprerađivačke oblasti i oblasti prerade plastike. Kako ističu, radi se o najrenomiranijim firmama iz BiH koje su se prijavile da učestvuju.

"Ovo je šesti put da je ova inicijativa organizovana i na svim do sada imali smo veoma uspješne priče i pokretanje poslovne saradnje. BiH je po broju učesnika druga, odmah iza Srbije", kažu nam oni.

Iako ove godine ne učestvuje u inicijativi, Ivo Marić, direktor "Sim Technika" iz Kotor Varoša, za njemačke privrednike ima samo riječi hvale.

"Saradnja s njima je jako uspješna jer posao rade odgovorno i veoma kvalitetno. Poštuju se termini i rokovi. Kada uspijete pokazati da imate ove kvalitete, sva vrata su vam kod njih otvorena. I naravno, najvažnije je da ste konkuretni s cijenom", rekao je on.

Na internet stranici Njemačke privredne komore u Srbiji kažu da je najveći broj firmi, osim iz metalske i oblasti prerade plastike, još i iz oblasti elektromaterijala i vještačkih materijala, a ima nekoliko preduzeća iz oblasti građevine i energetike.

"Pokrovitelj je Savezno ministarstvo za ekonomiju i energetiku u okviru programa za razvoj spoljnih tržišta za mala i srednja preduzeća u Njemačkoj", zaključili su oni.

Organizatori projekta su Savezno udruženje za metalnu ekonomiju, nabavku i logistiku, u saradnji sa njemačkim privrednim komorama u zemljama regiona, te privrednim komorama Baden Virtenberga i Rajn Nekara po nalogu Saveznog ministarstva za privredu i energetiku.

Planirano je da se tokom događaja obavi više od 340 poslovnih sastanaka, a cilj je da njemačke firme pronađu proizvođače iz traženih privrednih oblasti u zapadnobalkanskom području.

Inače, njemački poslodavci iskazuju sve veći interes za zapadni Balkan, i to više kao mjesto za dobijanje radne snage nego za nova tržišta, jer se suočavaju sa sve većim manjkom kvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika, posebno iz oblasti građevine i ugostiteljstva.

Podsjećanja radi, Njemačka ovih sedmica treba da donese odluku o produženju važenja Uredbe o zapadnom Balkanu, koja im omogućava da iz našeg regiona dobijaju nekvalifikovanu radnu snagu. Ranije ove godine Njemačka je usvojila i novi zakon o kvalifikovanim radnicima, koji će omogućiti doseljavanje kvalifikvanih radnika u Njemačku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik