Administracija bez papira

Bez autora
Sep 25 2011

Ministar za ljudska i manjinska prava državnu upravu i lokalnu samouparvu Milan Marković izjavio je da će budući Zakon o opštem upravnom postupku doneti Srbiji moderniju upravu, uvođenjem novih pravnih instituta. To će omogućiti bolji život građana, pošto će moći brže i efikasnije da ostvare svoja prava. Krajni cilj osavremenjivanja uprave u novim društvenim okolnostima jeste da se koristi mali broj dokumenata i da građani ne moraju da donose i odnose hrpe dokumenata. Stari zakon iz 1997. godine veoma je dobar, ali potrebu donošenja novog iziskuje razvoj društveno-ekonomskih odnosa, nove komunikacione tehnologije, sveukupni društveni napredak i razvoj novih javnih usluga. Novi zakon će novi zakon poboljšati efikasnost i ekonomičnost upravnih postupaka, a od ključne važnosti su rešenja koja treba da doprinesu eliminisanju korupcije u upravi, kao što su transparentnost procedure i poštovanje legaliteta.

Administracija bez papiraNovi Zakon o opštem upravnom postupku doneće Srbiji moderniju upravu, ocenjuje ministar Milan Marković. Krajnji cilj je da građani ne moraju da donose i odnose hrpe papira, kaže Marković.

Ministar za ljudska i manjinska prava državnu upravu i lokalnu samouparvu Milan Marković izjavio je da će budući Zakon o opštem upravnom postupku doneti Srbiji moderniju upravu, uvođenjem novih pravnih instituta.

To će omogućiti bolji život građana, pošto će moći brže i efikasnije da ostvare svoja prava.

Krajni cilj osavremenjivanja uprave u novim društvenim okolnostima jeste da se koristi mali broj dokumenata i da građani ne moraju da donose i odnose hrpe dokumenata, rekao je ministar otvarajući okrugli sto posvećen Nacrtu novog Zakona o upravnom postupku (ZUP) u Palati Srbije.

Marković je ukazao da je stari zakon iz 1997. godine veoma dobar, ali da potrebu donošenja novog iziskuje razvoj društveno-ekonomskih odnosa, nove komunikacione tehnologije, sveukupni društveni napredak i razvoj novih javnih usluga.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da će novi zakon poboljšati efikasnost i ekonomičnost upravnih postupaka i naglasio da su od ključne važnosti rešenja koja treba da doprinesu eliminisanju korupcije u upravi, kao što su transparentnost procedure i poštovanje legaliteta.

Član radne grupe za izradu Nacrta ZUP-a Zoran Tomić je rekao da će zakon uvesti niz novih načela i instituta u pravni poredak Srbije i izrazio nadu da će biti "savremen, primenljiv i harmoničan".

Novine u upravnom postupku

Uvodi se i načelo pristupa podacima i zaštite podataka koje omogućava pristup informacijama od javnog značaja u skladu sa zakonom.

Zakon predviđa novi institut - "upravni ugovor", dvostrani pravni akt u kome je jedna stranka organ i vezuje se, pre svega, za poslove koncesija i javnih službi, kao i "garantni akt" kojim organ može da prizna neko buduće pravo stranci, ukoliko je to propisano zakonom, što omogućava stranci da planira aktivnosti i može povoljno da utiče na povećanje investicija.

Komunikacija između stranke i organa moći će da se odvija i elektronskom komunikacijom kada se stranka sa tim prethodno saglasi.

Novinu predstavlja i pravo regulisanje "ćutanja uprave", odnosno nedonošenje resenja u propisanom roku. Tako će se "ćutanje uprave" smatrati uvažavanjem zahteva, osim ukoliko drugačije nije propisano, kada organ u propisanom roku ne odgovori na zahtev stranke u jednostranačkoj upravnoj stvari.

U funkciji pravne sigurnosti ustanovljeno je pravo stranke da traži potvrdu da je njen zahtev usvojen, a kada organ i dalje ne postupa ona može pokrenuti upravni spor, u cilju dobijanja pomenute potvrde.

Zbog mnogobrojnih novina koje uvodi i potrebe edukacije i zapolsenih i građana, predviđeno je da bi novi ZUP mogao da počne da se eprimenjuje u roku od godinu dana od stupanja na snagu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik