Administracija košta državu 3,46 posto BDP-a

Bez autora
Jan 26 2016

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su reforme koje sprovodi ovo ministarstvo, u koje spadaju elektronsko podnošenje poreskih prijava i smanjenje obima administrativnih obaveza u oblasti računovodstva i revizije, uticale na smanjenje ukupnih administrativnih troškova, a samim tim i ukupnog administrativnog opterećenja u 2014. godini.Prema studiji koju je USAID sproveo primenom metoda standardnih troškova, zabeleženo da je zahvaljujući reformama u okviru fiskalne konsolidacije značajno smanjeno administrativno opterećenje, pri čemu su regulatorne obaveze u 2014. godini koštale privredu u Srbiji 3,46 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Zabeležen pad ukupnih administrativnih troškova u SrbijiMinistarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su reforme koje sprovodi ovo ministarstvo, u koje spadaju elektronsko podnošenje poreskih prijava i smanjenje obima administrativnih obaveza u oblasti računovodstva i revizije, uticale na smanjenje ukupnih administrativnih troškova, a samim tim i ukupnog administrativnog opterećenja u 2014. godini.

U saopštenju se navodi da je, prema studiji koju je USAID sproveo primenom metoda standardnih troškova, zabeleženo da je zahvaljujući reformama u okviru fiskalne konsolidacije značajno smanjeno administrativno opterećenje, pri čemu su regulatorne obaveze u 2014. godini koštale privredu u Srbiji 3,46 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Reč je o smanjenju u odnosu na 2010. godinu, kada je ta cifra iznosila 4,2 odsto, i 2012. godinu, kada su te obaveze iznosile 3,6 odsto. To praktično znači da je, u poređenju sa 2010. godinom, u Srbiji konstatovan pad ukupnih administrativnih troškova od 15 odsto.

Administrativni troškovi opali su u ukupnom iznosu sa 1,25 milijardi evra u 2010. godini na 1,14 milijardi u 2014. godini. Cilj Vlade Srbije jeste smanjenje ovih troškova za 25 odsto.

Sprovođenje procedura poput onih vezanih za radne knjižice, podnošenje poreskih prijava Poreskoj upravi elektronskim putem i uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica, omogućiće privrednicima u Srbiji da u narednom periodu ostvare značajne dodatne uštede.

Ovo je treća studija koju je sproveo USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik