Administracija širi pipke

Bez autora
Apr 29 2010

Službe koje su u nadležnosti Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, a kod kojih je to tehnički moguće, biće, u narednom periodu, preseljene iz Beograda u druge gradove Srbije.Precizni planovi još nisu pripremljeni, ali se zna da će se ubuduće sedište Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza nalaziti u Užicu, dok će Niš biti grad gde će raditi Fond za razvoj. Direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza će se sa svojim timom preseliti u Užice, dok će u Beogradu ostati samo filijala ovog fonda koja će opsluživati potrebe glavnog grada.

Administracija širi pipkeSlužbe koje su u nadležnosti Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, a kod kojih je to tehnički moguće, biće, u narednom periodu, preseljene iz Beograda u druge gradove Srbije - potvrđeno je “Novostima” u ovoj instituciji.

Precizni planovi još nisu pripremljeni, ali se zna da će se ubuduće sedište Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza nalaziti u Užicu, dok će Niš biti grad gde će raditi Fond za razvoj.

- Direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza će se sa svojim timom preseliti u Užice, dok će u Beogradu ostati samo filijala ovog fonda koja će opsluživati potrebe glavnog grada - navode u Ministarstvu ekonomije.

- S druge strane, direktorki Fonda za razvoj uskoro ističe mandat, tako da će i konkurs za novog menadžera Fonda za razvoj, kao jedan od uslova imati to da se taj posao obavlja u Nišu.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja planira i da poveća broj filijala Fonda za razvoj, ali i Nacionalne
službe za zapošljavanje, koji će, na primer, biti osnovani i u devastiranim opštinama, poput Novog Pazara.

- Nadamo se da će i ostala ministarstva koja su, generalno, za decentralizaciju, početi sa preseljenjem sedišta svojih službi u neke od gradova u Srbiji - ističu u Ministarstvu ekonomije i dodaju da se, zasada, ne zna kako će se vršiti popuna radnih mesta nakon ove decentralizacije dela uprave.

U Poreskoj upravi Srbije, a koja je često pominjana kao ta koju je neophodno preseliti iz glavnog grada, tvrde da su oni već tako organizovani da nema apsolutno nikakve potrebe da se vrši preseljenje centrale.

- Mi već imamo pet regionalnih centra, od kojih je glavni grad samo jedan od njih - tvrde u Poreskoj upravi Srbije.

- Osim Beograda, regionalni centri Poreske uprave nalaze se i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Prištini. Jedino se u Beogradu nalazi Centar za velike poreske obveznike. Na sličan način, kako napominju, rade i u Upravi carina Srbije.

Narodna banka Srbije je, opet, bila prva koja je ušla u posao decentralizacije svojih službi.

- Do početka ove godine, odnosno dok to nije postala nadležnost Agencije za privredne registre, Centar za bonitet NBS nalazio se u Novom Sadu - kažu u Narodnoj banci Srbije.

- Sedište Centra za prinudnu naplatu i danas se nalazi u Kragujevcu, a onaj za zaštitu korisnika u Užicu.

Ustavni sud

Mada je krajem prošle godine iz Vlade Srbije stigla vest da se razmišnja da se Ustavni sud Srbije iz Beograda preseli u Sremske Karlovce, zasada se, ipak, odustalo od te ideje.

“Kozmetika”

Zvaničnici Vlade nisu u četvrtak želeli zvanično da komentarišu šta se to dobija preseljenjem republičkih institucija iz glavnog grada u ostali deo Srbije. Nezvanično se, ipak, moglo čuti da je to, ipak, “kozmetika”, a da je za istinsku decentralizaciju potrebna promena pravnog okvira i prenos nadležnosti na lokalni nivo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik