Alkoholna pića na vrhu liste falsifikovanih proizvoda

Bez autora
Mar 23 2016

Najbolje rezultate u borbi protiv sive ekonomije može dati unapređenje zakonskih rešenja i efikasnija međuresorna saradnja nadležnih institucija i privrede, poruka je današnjeg okruglog stola „Siva ekonomija u oblasti alkoholnih pića“ u Privrednoj komori Srbije. Načelnik odeljenja za opšti nadzor Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija istakao je da je ovo jedan u nizu sastanaka, na kojima će biti razmotreni problemi, ali i predlozi za njihovo rešavanje. Neophodno je u kontinuitetu sprovoditi kontrolu i saradnju, ali je isto tako važno da i potrošači postanu svesni gde plasiraju svoj novac i kome on odlazi. Zabrinjavajući je podatak da su od ukupno zaplenjene robe u oko 3000 posebnih kontrola koje u toku godine izvrši Ministarstvo trgovine, čak 66 odsto alkoholna pića.

Dobrom saradnjom do smanjenja sive ekonomijeNajbolje rezultate u borbi protiv sive ekonomije može dati unapređenje zakonskih rešenja i efikasnija međuresorna saradnja nadležnih institucija i privrede, poruka je današnjeg okruglog stola „Siva ekonomija u oblasti alkoholnih pića“ u Privrednoj komori Srbije. 

Goran Macura, načelnik odeljenja za opšti nadzor Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija istakao je da je ovo jedan u nizu sastanaka, na kojima će biti razmotreni problemi, ali i predlozi za njihovo rešavanje.  Neophodno je u kontinuitetu sprovoditi kontrolu i saradnju, ali je isto tako važno da i potrošači postanu svesni gde plasiraju svoj novac i kome on odlazi.

„Zabrinjavajući je podatak da su od ukupno zaplenjene robe u oko 3000 posebnih kontrola koje u toku godine izvrši Ministarstvo trgovine, čak 66 odsto alkoholna pića“, rekao je predsednik GUDAP-a i direktor Perno Rikarda Srbija, Predrag Amidžić.

Pozdravljajući napore Vlade u suzbijanju sive ekonomije, on je istakao i da će od izuzetnog značaja biti mere ekonomske i poreske politike koje se odnose na poboljšanje pozicije legalnih proizvođača i distributera, kao i ujedinjeno delovanje svih inspekcija koje učestvuju u kontroli proizvodnje i prometa akcizne robe.

„Ova kontrola svakako treba da obuhvati i prodajne objekte, jer stavljanje u promet nelegalnog alkohola direktno utiče na bezbednost zdravlja građana“, upozorio je Amidžić.

„Vlada Srbije usvojila je nacionalni program za borbu protiv sive ekonomije krajem prošle i 2016. proglasila godinom borbe protiv sive ekonomije, ukazala je Gordana Hašimbegović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS.

Zadatak Privredne komore Srbije je  da unapredi privredni ambijent i ovaj skup je, uz razmenu dobrog iskustva, predloga rešenja problema i sinergiju svih relevantnih činilaca u zemlji, doprinos borbi protiv sive ekonomije, čije su posledice manji budžetski prihodi, zatvaranje privrednih subjekata, smanjenje investicija i zaposlenosti.

„Nelegalni alkohol je globalni problem“ konstatovala je i Katalin Butel, direktor korporativnih komunikacija za istočnu Evropu svetskog proizvođača „Diađo“.

Ona je podsetila da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije čak 25 odsto alkohola u svetu – nelegalno, te da je jasno da zašto je nužno da se protiv takvog stanja udruženim snagama bore države, industrija, stručna javnost, ali i građani.

Grupacija uvoznika i distributera alkoholnih pića najavila je kampanju jačanja svesti građana o štetnosti nelegalnog alkohola. Takođe, GUDAP je pokrenuo i sajt konzumirajteodgovorno.rs čiji je cilj edukacija građana i promocija odgovornog konzumiranja alkohola.

Grupacija uvoznika i distributera alkoholnih pića (GUDAP) osnovana je 2006. godine, u okviru Udruženja trgovine Privredne komore Srbije. Zastupa interese uvoznika i distributera alkoholnih pića, objedinjijući iskustva kompanija koje deluju na nacionalnom nivou sa iskustvima najvećih svetskih proizvođača alkoholnih pića, kao i sa najrelevantnijim udruženjima proizvođača alkoholnih pića.

Kao glas industrije i aktivni učesnik ekonomskih procesa u Srbiji, GUDAP doprinosi naporima uvođenja evropskih i globalnih standarda na tržište Srbije, čime želi da da svoj doprinos ukupnog privrednog ambijenta u Srbiji.

Na Okruglom stolu učestvovali su predstavnici ministarstava finansija, privrede, trgovine, turizma i telekomunikacija, poljoprivrede i zaštite životne sredine, Poreske uprave, Uprave carine, Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, NALED-a, domaći i međunarodni eksperti i privrednici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik