Američko hipotekarno tržište ponovo pred kolapsom

Bez autora
Mar 24 2020

Ako američke banke i vlasti hitno ne pomognu učesnike na tržištu hipotekarnih zajmova, ono bi zbog posledica širenja korona virusa moglo doživeti kolaps sa domino efektom na celu ekonomiju, upozorio je jedan od najvećih američkih preduzetnika na nekretninskom tržištu i izvršni direktor kompanije Colony Capital Tom Barrack.

Barrack je sa svojim crnim prognozama upoznao ostale učenike na tržištu na internet platformi Medium, čije su objave poznate uglednom portalu Bloomberg. Prema tvrdnjama portala, Barrack je svoja upozorenja poslao u nedelju, 22. marta, prenosi crnogorski portal Bankar.me.

"Zahtevi kreditora za otplatom obaveza verovatno će eskalirati na sistemskom nivou, što će izazvati domino efekat istovetnih zahteva kod širokog kruga učesnika na celokupnom tržištu nekretnina, uključujući vlasnike nekretnina i kuća, stanodavce, programere, hotelske operatore i njihovi stanare i zaposlene", naveo je Barrack koji je buduće stanje na tržištu, ako se obistine njegove najave, uporedio sa situacijom koja je nastupila za vreme velike depresije u SAD tridesetih godina prošlog veka.

Prvi čovek Colony Capitala, prema navodima Bloomberga, u svojoj analizi polazi, među ostalim, od krhkog poverenja investitora u tržište hipotekarnih kredita. Nužno je, smatra Barrack, stimulisati interes finansijskih fondova i zajmodavalaca za reotkup finansijskih obaveza na tržištu hipotekarnih kredita.

Kao jednu od potrebnih mera za spas pomenutog tržišta, Barrack predlaže administraciji predsednika Donalda Trampa ubrizgavanje oko 500 milijardi dolara iz državnog budžeta na tržište, odlaganje primene ranije donetih propisa o kreditnim gubicima do 2024. te fleksibilniji pristup regulatora u odnosu na banke koje rade sa zajmodavcima na tržištu hipotekarnih kredita.

Drastičan pad poverenja finansijske industrije u učesnike na tržištu hipotekarnih kredita u SAD bio je, podsetimo, okidač za veliku finansijsku i ekonomsku krizu 2008.

Pred krahom su se tada našle dve najvažnije finansijske institucije na tamošnjem tržištu nekretnina Fannie Mae i Freddie Mac koje su raspolagale polovinom hipotekarnih zajmova u SAD u vrednosti od oko 5.000 milijardi dolara, prenosi Jutarnji dnevnik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik