B. Polje: Sporazum sa opštinom iz Estonije

Bez autora
Sep 24 2013

Predsjednik opštine Bijelog Polja Aleksandar Žurić i gradonačelnik estonskog Maaradua Georgi Bistrov potpisali su danas sporazum o saradnji te dvije opštine. Potpisani sporazum podrazumijeva ekonomsku saradnju, rješavanje socijalnih i pitanja iz kulture i sporta. Obzirom da su glavne privredne aktivnosti Maardua, koji je dio gradskog područja prijestonice Talin i jedna od najznačajnijih luka na Batičkom moru, drvo i metaloprerada, kao i proizvodnja hrane, glavni pravci buduće saradnje biće usmjereni upravo ka tim poljima. Podržaće se svaka dobra inicijativa preduzetničkih struktura pokrenutih u cilju uspostavljanja dobrih međusobnih i bliskih odnosa u proizvodnji hrane, industrijskoj proizvodnji, trgovini i uslugama, razvoju tranzitnih potencijala, razmjeni iskustava u funkcionisanju lokalnih uprava, rješavanju problema nezaposlenosti, te saradnji u razvoju investicionih projekata za strukturne fondove EU, radi rješavanja urgentnih problema samouprava.

B. Polje: Sporazum sa opštinom iz EstonijePredsjednik opštine Bijelog Polja Aleksandar Žurić i gradonačelnik estonskog Maaradua Georgi Bistrov potpisali su danas sporazum o saradnji te dvije opštine.

Potisani sporazum podrazumijeva ekonomsku saradnju, rješavanje socijalnih i pitanja iz kulture i sporta.

Obzirom da su glavne privredne aktivnosti Maardua, koji je dio gradskog područja prijestonice Talin i jedna od najznačajnijih luka na Batičkom moru, drvo i metaloprerada, kao i proizvodnja hrane, glavni pravci buduće saradnje biće usmjereni upravo ka tim poljima.

„Podržaćemo svaku dobru inicijativu preduzetničkih struktura pokrenutih u cilju uspostavljanja dobrih međusobnih i bliskih odnosa u proizvodnji hrane, industrijskoj proizvodnji, trgovini i uslugama, razvoju tranzitnih potencijala, razmjeni iskustava u funkcionisanju lokalnih uprava, rješavanju problema nezaposlenosti, te saradnji u razvoju investicionih projekata za strukturne fondove EU, radi rješavanja urgentnih problema samouprava. U socijalnoj sferi sarađivaćemo na implementaciji programa socijalne zaštite te razmjeni iskustava na smanjenjenju i eliminaciji šteta i prirodnih katastrofa“, saopštio je Žurić.

Gradončelnik Maardua Georgi Bistrov je i potpredsjednik svjetske Asocijacije gradonačelnika zimskih gradova, u čemu se može naslutiti njegovo posebno interesovanje za crnogorski sjever.

„Maaradu je jedna od najznačajnijih luka na Baltičkom moru koja radi tokom cijele godine, gdje je razvijena drvo i metaloprerada i proizvodnja hrane pa će naša buduća saradnja biti vezana upravo za te oblasti“, istakao je Bistrov.

Gradonačelnik Maaradua je kazao da su sličnosti između dva grada mnogo veće od njihovih razlika, što u narednom periodu treba iskoristiti za dobrobit građana dva grada i dvije države.

"Iako je riječ o državama sa dugom istorijom, obje su tek odnedavno ponovo nezavisne i obje imaju zajedniču budućnost u EU. Estonija je taj cilj već ostvarila dok je Crna Gora na dobrom putu", kazao je Bistrov.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik