Banka Slovenije: Šok za ekonomiju veći nego 2008. godine

Bez autora
Apr 12 2020

Prvi ekonomski pokazatelji potvrđuju da se ekonomska situacija o prijelazu u drugo tromjesečje u eurozoni intenzivno pogoršava pandemijom koronavirusa.

Slična je situacija i u Sloveniji, gdje je zabilježen pad očekivane potražnje kompanija i početak zaoštravanja stanja na tržištu rada, priopćila je Banka Slovenije.

U usporedbi s ekonomskim šokom u 2008. i 2009. godini, zbog prirode mjera prevencije bolesti, situacija će ovog puta biti još gora, posebno u brojnim uslužnim aktivnostima, što su već pokazale ankete o procjeni buduće poslovne potrebe. Uz pandemiju koja se brzo širi, ekonomski trendovi posljednjih tjedana naglo opadaju.

Slovenija je u ovu krizu ušla s dobrim makroekonomskim pokazateljima, s tim da su korporativni i financijski sektor u boljem položaju.

Već se pojavljuju prvi znakovi pogoršanja pogoršanja na tržištu rada. U ožujku se broj novoprijavljenih nezaposlenih povećao za više od 56 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a pokazatelji očekivane zaposlenosti u poduzećima naglo su opali. U uslugama (bez trgovine) mjesečni pad pokazatelja očekivane zaposlenosti bio je najveći od početka prethodne krize u studenom 2008.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik