Belgija u usponu, iako bez vlade

Bez autora
May 03 2011

Privreda Belgije porasla je u prvom tromesečju 2011. godine za jedan odsto na tromesečnom, a tri odsto na godišnjem nivou, i u oba slučaja je premašila procene stručnjaka. Godišnji rast od tri odsto je najbrži tempo rasta u poslednje četiri godine, a brži rast prethodni put zabeležen je u drugom tromesečju 2007. godine.Prema ekonomistima, ti rezultati bi mogli da nagoveste visok privredni rast i u drugim ključnim zemljama zone evra. Belgija, koja je snažno povezana sa jakom nemačkom privredom, dostigla je prošle godine privredni rast od 2,1 odsto, posle pada od 2,7 procenata 2009. godine.

Belgija u usponu, iako bez vladeBelgijska privreda se oporavlja, što pokazuje značajan porast BDP-a, mimo svih očekivanja. Belgija potukla sve svetske rekorde, jer već više od godinu dana nema vladu, ali analitičari još nisu ukrstili ta dva podatka.

Privreda Belgije porasla je u prvom tromesečju 2011. godine za jedan odsto na tromesečnom, a tri odsto na godišnjem nivou, i u oba slučaja je premašila procene stručnjaka, objavila je Narodna banke Belgije.

Godišnji rast od tri odsto je najbrži tempo rasta u poslednje četiri godine, a brži rast prethodni put zabeležen je u drugom tromesečju 2007. godine, preneo je Rojters.

Prema ekonomistima, ti rezultati bi mogli da nagoveste visok privredni rast i u drugim ključnim zemljama zone evra.

Belgija, koja je snažno povezana sa jakom nemačkom privredom, dostigla je prošle godine privredni rast od 2,1 odsto, posle pada od 2,7 procenata 2009. godine.

Tehnička vlada Belgije i dalje predviđa da će BDP zemlje ove godine porasti za dva odsto, ali ekonomisti smatraju da su te cifre prilično konzervativne.

"Do sada smo računali sa godišnjim rastom od oko 1,9 odsto, ali uz sadašnje rezultate, privredni rast u narednom periodu bi trebalo praktično da bude zaustavljen, da bi bila ostvarena prvobitna prognoza", rekao je ekonomista jedne belgijske banke, i dodao da to nije mnogo verovatno.

Privreda jača, a država bez vlade

U aprilu ove godine Belgija je potukla svetski rekord i obeležila prvu godišnjicu bez vlade.

Belgijski kralj Alber Drugi pre godinu dana prihvatio je ostavku Vlade, ali ni posle toliko vremena flamanska i valonska strana nisu uspele da postignu dogovor koji je neophodan za formiranje novog kabineta.

Glavne prepreke su podeljenost oko upotrebe jezika, kao i različito viđenje budućnosti zemlje, u kojoj flamanske partije zastupaju oko šest miliona stanovnika, dok valonske istupaju u ime 4,5 miliona građana.

Vršilac dužnosti premijera u tehničkoj vladi Iv Leterm izjavio je nedavno da su potrebna još tri meseca da bi se napravila koalicija. "Položaj Belgije je dobar i činimo sve što je u našoj moći da bi tako i ostalo", istakao je Leterm.

Leterm smatra da treba što pre postići dogovor oko formiranja vlade. "Što duže budemo čekali, duže ćemo morati da odlažemo reforme, i one će biti sve ozbiljnije".

Rompej: Žalosna situacija

Predsedavajući Evropskog saveta Belgijanac Herman van Rompej ocenio je da je situacija u njegovoj domovini "žalosna".

Van Rompej je naglasio da je neophodno da Belgija što pre dobije vladu sa punim kapacitetom, ali očigledno je da ta država i bez "vlasti" uspeva da izađe na kraj sa ekonomskim teškoćama koje su zahvatile većinu država EU.

Stručnjaci i analitičari još nisu ukrstili dva podatka, čije istovremeno postojanje je za mnoge nezamislivo - država nema vladu duže od godinu dana, a privreda radi nikada bolje.

Situacija u Belgiji sigurno bi mogla da bude povod da se o odnosu vlasti i privrede izjasne stručnjaci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik