BiH i entiteti bez budžeta za 2011.

Bez autora
Nov 14 2010

Ministri finansija BiH, Republike Srpske i FBiH ni u petak nisu postigli dogovor o okvirnim budžetima za iduću godinu. Na sjednici Fiskalnog savjeta BiH u Sarajevu zaključeno je da sistem koji reguliše situacije privremenog finansiranja osigurava fiskalnu odgovornost u 2011. godini do usvajanja budžeta. Na sjednici nije bilo dogovora o okvirnom nacrtu budžeta BiH za iduću godinu. Ministarstvo finansija FBiH dobilo je sve pozitivne ocjene od predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za ispunjavanje uslova neophodnih za dobijanje nove tranše iz stend-baj aranžmana. Za realizaciju aranžmana sa MMF-om biće potrebna i nova usaglašavanja. Za sve u BiH bilo je dobro da se dođe do dogovora o budžetima za 2011. godinu jer će od toga zavisiti i odnos drugih međunarodnih finansijskih institucija za pokriće deficita za iduću godinu. Globalni budžetski okvir mora da podrazumijeva da svi, i država i entiteti, podnesu teret izazova koji stoje pred BiH. Osnovni problem predstavlja pitanje koliko će biti zahvatano od indirektnih poreza.

BiH i entiteti bez budžeta za 2011.Ministri finansija BiH, Republike Srpske i FBiH ni u petak nisu postigli dogovor o okvirnim budžetima za iduću godinu, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Na sjednici Fiskalnog savjeta BiH u Sarajevu zaključeno je da sistem koji reguliše situacije privremenog finansiranja osigurava fiskalnu odgovornost u 2011. godini do usvajanja budžeta.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je "Glasu Srpske" da na sjednici nije bilo dogovora o okvirnom nacrtu budžeta BiH za iduću godinu.

- Ministarstvo finansija FBiH dobilo je sve pozitivne ocjene od predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za ispunjavanje uslova neophodnih za dobijanje nove tranše iz stend-baj aranžmana - rekao je Bevanda i najavio da će za realizaciju aranžmana sa MMF-om biti potrebna i nova usaglašavanja.

Predsjedavajući Fiskalnog savjeta BiH Nikola Špirić rekao je poslije sjednice Savjeta, koja je u utorak održana u Banjaluci, da bi za sve u BiH bilo dobro da se dođe do dogovora o budžetima za 2011. godinu jer će od toga zavisiti i odnos drugih međunarodnih finansijskih institucija za pokriće deficita za iduću godinu.

Špirić je rekao da globalni budžetski okvir mora da podrazumijeva da svi, i država i entiteti, podnesu teret izazova koji stoje pred BiH.

Još je istakao da osnovni problem predstavlja pitanje koliko će biti zahvatano od indirektnih poreza.

- Postoje različita rješenja o načinu podjele, odnosno o tome koliko će prihoda dobiti entiteti, a koliko BiH - istakao je Špirić.

Na sastanku ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića sa šefom misije MMF-a Kostasom Kristouom početkom mjeseca naglašeno je da predstavnici MMF-a i Fiskalnog savjeta BiH do 15. novembra treba da dogovore globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2011. do 2013. godine, što je osnovni cilj boravka misije u BiH.

MMF

Na drugom dijelu sjednice Fiskalnog savjeta BiH, kojoj su prisustvovali su i članovi misije MMF-a, zaključeno je da su na kraju septembra ispunjeni svi pokazatelji izvršenja programa, kako je i bilo predviđeno.

- Izraženo je očekivanje da će nove vlasti na svim nivoima u BiH nastaviti ispunjavanje neophodnih mjera prilagođavanja, utvrđene politikama kroz stend-baj aranžman - navedeno je u saopštenju iz Savjeta ministara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik