BiH među najkorumpiranijim zemljama Evrope

Bez autora
Dec 03 2014

Na novom poretku Indeksa percepcije korupcije, koji je danas predstavio Transparency International, BiH je zauzela 80. mjesto među 175 zemalja svijeta i jedna je od najkorumpiranijih zemalja Evrope. Kada se gleda područje bivše Jugoslavije, jedino je Kosovo korumpiranije od BiH.Najmanje korumpirana je Slovenija, slijede Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina pa Kosovo. Na samom vrhu, kao zemlje u kojima ima najmanje korupcije, tradicionalno su se našle skandinavske zemlje, a Danska je na prvom mjestu.

BiH među najkorumpiranijim zemljama EvropeNa novom poretku Indeksa percepcije korupcije, koji je danas predstavio Transparency International, BiH je zauzela 80. mjesto među 175 zemalja svijeta i jedna je od najkorumpiranijih zemalja Evrope.

Kada se gleda područje bivše Jugoslavije, jedino je Kosovo korumpiranije od BiH.

Najmanje korumpirana je Slovenija, slijede Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina pa Kosovo.

Na samom vrhu, kao zemlje u kojima ima najmanje korupcije, tradicionalno su se našle skandinavske zemlje, a Danska je na prvom mjestu.

Indeks percepcije korupcije počeo se provoditi 1995. godine i zamišljen je kao alat koji treba utjecati na podizanje svijesti o problemu korupcije na globalnom nivou.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik