Bosna i Hercegovina tehnički definitivno izišla iz recesije

Bez autora
Aug 03 2010

I tokom juna, posljednjeg mjeseca drugog kvartala ove godine, zabilježen je rast industrijske proizvodnje, čime su ispunjeni „formalni“ preduvjeti da BiH službeno proglasi izlazak iz recesije. Ekonomski rast u dva kvartala zaredom uzima se kao znak izlaska iz recesije, na isti način kao što se ekonomski pad u dva kvartala zaredom uzima kao pokazatelj za ulazak u recesiju. Ekonomski pokazatelji za juni su nešto bolji od prosjeka u prvih šest mjeseci ove godine. Industrijska proizvodnja je porasla za 4,2 posto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju ostvarenu tokom 2009. godine, a zabilježen je i rekordan rast izvoza od 32,2 posto, odnosno 2 posto više od prosječnog mjesečnog izvoza ostvarenog u prvih pet mjeseci ove godine. Istovremeno, uvoz je porastao za samo 4,5 posto...

Bosna i Hercegovina tehnički definitivno izišla iz recesijeI tokom juna, posljednjeg mjeseca drugog kvartala ove godine, zabilježen je rast industrijske proizvodnje, čime su ispunjeni „formalni“ preduvjeti da BiH službeno proglasi izlazak iz recesije.

Ekonomski rast u dva kvartala zaredom uzima se kao znak izlaska iz recesije, na isti način kao što se ekonomski pad u dva kvartala zaredom uzima kao pokazatelj za ulazak u recesiju.

Ekonomski pokazatelji za juni su nešto bolji od prosjeka u prvih šest mjeseci ove godine. Industrijska proizvodnja je porasla za 4,2 posto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju ostvarenu tokom 2009. godine, a zabilježen je i rekordan rast izvoza od 32,2 posto, odnosno 2 posto više od prosječnog mjesečnog izvoza ostvarenog u prvih pet mjeseci ove godine. Istovremeno, uvoz je porastao za samo 4,5 posto.

Na temelju ovih pokazatelja može se zaključiti da je rast industrijske proizvodnje u BiH prvenstveno izazvan inostranom tražnjom koja je rasla neuporedivo brže od domaće tražnje. Taj će se trend povoljno odraziti na vanjskotrgovinsku bilansu BiH, koja je na kraju drugog kvartala povoljnija za skoro 16 procenata. Njemačka i Hrvatska ubjedljivo su dva najvažnija vanjskotrgovinska partnera BiH: u prvoj polovini godine, BiH je najviše izvozila u Njemačku (521 milion KM), i Hrvatsku (487 miliona KM), dok je najviše uvozila iz Hrvatske (896 miliona KM) i Njemačke (662 miliona KM). Izvoz u ove dvije države sudjeluje s 29,5 posto u ukupnom izvozu BiH, dok uvoz iz Hrvatske i Njemačke u ukupnom uvozu BiH sudjeluje s 25 posto.

U junu su ponovo najaktivniji bili metaloprerađivači (aluminij i čelik) te energetičari kojima je na ruku išla više nego povoljna hidrologija.

Nešto slabiji rezultati zabilježeni su u drvnoprerađivačkom sektoru, osobito u proizvodnji i izvozu namještaja, što je već neko vrijeme jedan od glavnih izvoznih aduta privrede BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik