Bosnu i Hercegovinu u 2021. godini čeka oporavak i skok BDP-a od 6 posto

Bez autora
May 12 2020

Bosna i Hercegovina pretrpjet će u 2020. godini pad BDP-a od 4,5 posto, dok će 2021. godine na red doći oporavak koji će se odraziti na BDP u rastu od 6 posto, priopćeno je iz Eurospke banke za obnovu i razvod (EBRD).

EBRD smatra da pad broja doznaka iz inozemstva uzrokuje pad u potrošnji, a zatvaranje granica i tvornica ograničili su izvoz i nabavku dobara. Kako se navodi u posljednjem izvještaju, oporavak će zavisiti od postupnog opuštanja restrikcija i vraćanja u normalnost u drugoj polovini 2020. godine.

Bosna i Hercegovina je tokom 2019. godine imala rast BDP-a od 2,6 posto, dok je rast u 2018. godini bio 3,7 posto. Primjetni pad rasta u 2019. godini, pišu iz EBRD-a, uzrokovan je blagim padom u industrijskoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

Također, zabilježen je pad izvoza, posebno kada su u pitanju metali.

Sektori koje koronavirus pogađa najviše, prema procjeni EBRD-a, su prevoznici, hotelijerstvo, ugostiteljstvo, gradnja i proizvodnja tekstila, obuće i namještaja jer te tvornice najviše posluju s talijanskim tvrtkama.

Na zapadnom Balkanu do problema dolazi zbog sličnog problema - destabilozacije u lancu razmjene dobara, posebno u slučaju BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije gdje su stacionirana značajna tijela proizvodnje.

Albanija i Crna Gora bit će oštećeni zbog smanjenog turizma, dok će Kosovo imati probleme sličnih uzroka kao i BiH - manjak doznaka iz inozemstva.

Što se tiče članica Europske unije u jugoistočnoj Evropi, najveći uzročnik destabilizacije bit će manjak lodova u turizmu, što je posebno značajno za Bugarsku, Grčku i Cipar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik