"Brexit" će koštati Njemačku privredu do 50 milijardi dolara

Bez autora
May 12 2016

Ako Velika Britanija napusti EU to bi moglo da košta Njemačku do 50 milijardi dolara do kraja 2017. godine jer će izvoz ove najveće evropske ekonomije biti pogođen.Veliki je ulog za njemačku privredu jer je Velika Britanija jedan od njenih najvažnijih trgovinskih partnera, rekla je ekonomista DZ banke. Ona kaže da će u drugoj polovini godine njemačka privreda početi da osjeća posljedice ako Britanci glasaju za napuštanje EU.

Ako Velika Britanija napusti EU to bi moglo da košta Njemačku do 50 milijardi dolara do kraja 2017. godine jer će izvoz ove najveće evropske ekonomije biti pogođen, navodi se u studiji DZ banke.

"Veliki je ulog za njemačku privredu jer je Velika Britanija jedan od njenih najvažnijih trgovinskih partnera", rekla je ekonomista DZ banke Monika Boven.

Ona kaže da će u drugoj polovini godine njemačka privreda početi da osjeća posljedice ako Britanci glasaju za napuštanje EU.

U tom slučaju, njemačka privreda porašće za 1,4 odsto ove godine, umjesto prognoziranih 1,8 odsto i 0,5 odsto 2017. godine, umjesto prognoziranih 1,7.

Njemačka Vlada očekuje rast privrede za 1,7 odsto ove godine i 1,5 odsto naredne godine. Velika Britanija se sprema za referendum 23. juna o članstvu u EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik