Bugarska i Hrvatska mogle bi postati najbrže rastuće zemlje u EU

Bez autora
Dec 21 2020

U trenutku velike neizvjesnosti oko toga kako će se pandemija odraziti na ekonomiju u idućim mjesecima, ni očekivanja za 2021. godinu nisu baš ohrabrujuća, analitičari mahom očekuju rast BDP-a od četiri do pet posto.

Razina iz prošle godine mogla bi se doseći tek 2022. godine, a možda će trebati i dulje. Nesklonost vlasti reformama dodatno pojačava dojam kako je teško očekivati ubrzanje rasta i povećanje zaposlenosti. Gledajući malo dulju perspektivu, međutim, pojedini ulagači skloni su se kladiti na nešto vedriju budućnost, prepoznajući Hrvatsku kao jednu od zemalja koja će u razdoblju nakon pandemije biti jedna od najbrži rastućih zemalja u EU.

Tim Umberger, potpredsjednik za ulaganja u istočnu Europu u East Capitalu, smatra da će pobjednici u postcovid eri biti zemlje u balkanskoj regiji. Kako glavni argument za to navodi činjenicu da će u idućih sedam godina europski proračun i Fond za oporavak zemljama regije omogućiti jedan od najvećih stimulativnih paketa na globalnoj razini, od 17 do 35 posto BDP-a, a trebale bi profitirati i od postkriznog trenda oporavka.

Pritom će najviše profitirati Bugarska i Hrvatska, raspoloživim sredstvima procijenjenim na oko 35 posto njihova BDP-a u 2019. godini, podrška Grčkoj iznosit će 27 posto, Rumunjskoj 26 posto, a Sloveniji 17 posto. "To znači dodatnih 2,5 do pet posto BDP-a godišnje.

Novac će biti uložen u različite infrastrukturne projekte, s fokusom na zelenu transformaciju i poboljšanje strukturne efikasnosti, što će imati i značajne multiplikativne učinke na ekonomski rast. Za Grčku se, primjerice, procjenjuje da bi potencijalna stopa rasta u srednjem roku mogla porasti za dva do 2,5 postotnih poena. "Vjerujemo da bi većina zemalja u regiji mogla rasti po stopi od pet posto, a takvo okruženje moglo bi biti poticajno za lokalni biznis i njihove zarade", piše Umberger, preporučujući investitorima da bi ulaganje na ta tržišta mogla biti unosna. Kao pozitivni faktor navodi i vrijeme s obzirom na to da će oko 70 posto novca iz Fonda za oporavak biti distribuirano do 2023. godine, a u potpunosti do 2026.

Na temelju razgovora s nositeljima politike u Sloveniji i Grčkoj, zaključuje kako vlade tih zemalja "neće gubiti vrijeme u pripremi projekata kako bi mogle povući većinu raspoloživih sredstava". Za nadati se da vrijeme neće gubiti ni hrvatske vlasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik