CBBiH: Nastavak usporavanja inflacije u trećem kvartalu 2023.

Bez autora
Sep 26 2023

Prema procjeni Centralne banke BiH, godišnji rast realnog BDP-a za drugi kvartal 2023. u Bosni i Hercegovini iznosi 0,8 posto.

Uprkos očekivanom rastu aktivnosti u uslužnom sektoru, posebno sektoru turizma, i značajnijem od očekivanog usporavanju inflacije, očekuje se da će ekonomska aktivnost u trećem kvartalu ostati relativno prigušena, slijedom sve izraženijeg pada vanjske potražnje. Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a u trećem kvartalu iznosi 0,9 posto.

CBBiH očekuje da će inflacija i u drugoj polovini tekuće godine biti značajna, ali dosta niža u odnosu na prvu polovinu godine. Najveći dio inflatornih pritisaka je trenutno posljedica rasta domaćih cijena, koji nisu pod uticajem rasta cijena hrane i energenata na stranom tržištu.

Zvanični statistički podaci za juni i juli ukazuju na neočekivano snažno usporavanje inflacije, što je rezultiralo i relativno značajnom revizijom procjene temeljne i ukupne inflacije u kratkom roku. U ovom krugu procjene inflacije, temeljna inflacija mogla bi iznositi šest i ukupna inflacija četiri posto u trećem kvartalu.

Preliminarna procjena ukupne inflacije za četvrti kvartal iznosi 3,5 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik