Cefta ukida privilegije

Bez autora
May 06 2010

Domaća preduzeća više nemaju nikakvu prednost u odnosu na firme koje dolaze iz okolnih zemalja, članica Cefte. Naime, 1. maja ukinuto im je pravo da i sa 20 odsto skupljom ponudom u odnosu na firme iz inostranstva dobiju posao. Istovremeno i srpske firme pod istim uslovima mogu da učestvuju na tenderima u regionu kao firme iz tih zemalja. Od sto javnih nabavki, u Srbiji je u proseku, samo jednu dobijao strani ponuđač. Ukidanjem privilegovanog položaja za domaće kompanije, nadležni očekuju uštede u budžetu. Očekuje se da će to dovesti do većeg broja ponuda na našim tenderima. Povećanom konkurencijom imaćemo bolju vrednost za novac, nudiće se kvalitetnija roba koja će možda biti i jeftinija od domaće, ili će biti njihova vrednost ista, biće otvoreno takmičenje. Cefta sporazum o slobodnoj trgovini potpisale su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Albanija, Moldavija i UNMIK- u ime Kosova.

Cefta ukida privilegijeDomaća preduzeća izgubila privilegije na tenderima za javne nabavke u Srbiji. Ukidanjem privilegovanog položaja za domaće kompanije, nadležni očekuju uštede u budžetu.

Domaća preduzeća više nemaju nikakvu prednost u odnosu na firme koje dolaze iz okolnih zemalja, članica Cefte. Naime, 1. maja ukinuto im je pravo da i sa 20 odsto skupljom ponudom u odnosu na firme iz inostranstva dobiju posao. Istovremeno i srpske firme pod istim uslovima mogu da učestvuju na tenderima u regionu kao firme iz tih zemalja.

Od sto javnih nabavki, u Srbiji je u proseku, samo jednu dobijao strani ponuđač. Ukidanjem privilegovanog položaja za domaće kompanije, nadležni očekuju uštede u budžetu.

Svetlana Ražić iz Uprave za javne nabavke očekuje da će to dovesti do većeg broja ponuda na našim tenderima.

"Povećanom konkurencijom imaćemo bolju vrednost za novac, nudiće se kvalitetnija roba koja će možda biti i jeftinija od domaće, ili će biti njihova vrednost ista, biće otvoreno takmičenje", rekla je Ražićeva.

Cefta sporazum o slobodnoj trgovini potpisale su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Albanija, Moldavija i UNMIK- u ime Kosova.

U te zemlje više izvozimo, nego što uvozimo, pa smo prošle godine ostvarili suficit od 1,37 milijardi dolara. Uz liberalizaciju javnih nabavki, rezultat bi mogao biti još bolji.

"Činjenica da je BIH treći poslovni partner u razmeni sa svim zemljama, ukayzje da će ukidanje priviligija  dati prednost našim firmama za učestvovanje na tenderima, prevashodno u Bih, a generalno u okviru Cefta", rekao je Petar Nikolić iz Regionalne privredne komore Valjevo.

Domaći proizvođači kažu da su neformalna ograničenja najveća prepreka u regionalnoj sardnji.

"Cefta će biti onoliko dobra koliko ga budu poštovale članice. Siguran sam da Hrvatska neće, kao što ni nije ni do sada poštovala tendere. Veliki su lokal patriote. Uslovaljavaju čak da prevod bude overen od notara", kaže Miodrag Nikolić iz preduzeća "FEMAN" iz Jagodine.

Zbog krize, gotovo sve zemlje donose nova pravila kojima štite svoju privredu - angažovanje domaćih preduzeća najčešće je uslov da strana firma dobije posao.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik