Cerar najavljuje nastavak privatizacije Telekoma i deficit ispod 3 posto

Bez autora
Oct 01 2014

Slovenski premijer Miro Cerar u srijedu je najavio da će njegova nova vlada nastaviti s privatizacijom državnih poduzeća, dok financijska konsolidacija predstavlja njen glavni izazov idućih mjeseci s obzirom da je cilj smanjiti deficit ispod tri posto. Neće biti lako, ali ćemo nastojati iduće godine proračunski deficit svesti na manje od 3 posto BDP-a, kazao je Cerar u razgovoru za Reuters, dodavši da će uskoro biti jasno koliko je to ostvarivo. Podsjetio je da je smanjenje proračunskih rashoda zahtjev Bruxellesa te da se u Sloveniji ove godine očekuje proračunski deficit od 4,5 posto BDP-a. Cerarova vlada počela je svoj mandat prije dva tjedna, a uskoro je očekuje usvajanje rebalansa ovogodišnjeg proračuna te izrada proračunskih dokumenata za iduće dvije godine.

Cerar najavljuje nastavak privatizacije Telekoma i deficit ispod 3 postoSlovenski premijer Miro Cerar u srijedu je najavio da će njegova nova vlada nastaviti s privatizacijom državnih poduzeća, dok financijska konsolidacija predstavlja njen glavni izazov idućih mjeseci s obzirom da je cilj smanjiti deficit ispod tri posto.

Neće biti lako, ali ćemo nastojati iduće godine proračunski deficit svesti na manje od 3 posto BDP-a, kazao je Cerar u razgovoru za Reuters, dodavši da će uskoro biti jasno koliko je to ostvarivo.

Podsjetio je da je smanjenje proračunskih rashoda zahtjev Bruxellesa te da se u Sloveniji ove godine očekuje proračunski deficit od 4,5 posto BDP-a.

Cerarova vlada počela je svoj mandat prije dva tjedna, a uskoro je očekuje usvajanje rebalansa ovogodišnjeg proračuna te izrada proračunskih dokumenata za iduće dvije godine.

Cerar je naglasio da će njegova vlada nastaviti s privatizacijom državnih tvrtki te sa započetom prodajom Telekoma Slovenije od koje očekuje oko 700 milijuna eura za državni udjel u toj kompaniji.

Vlada će otklanjati birokratske prepreke investitorima, smanjivati sivu ekonomiju i bolje prikupljati porezne prihode, najavio je slovenski premijer koji je obećao da će državu izvući iz krize.

Tražimo najbolja rješenja kako se opet ne bi našli u situaciji u kojoj je Slovenija bila u prvoj polovici prošle godine, kazao je Cerar, podsjetivši da se o Sloveniji zbog tadašnje financijske nestabilnosti govorilo kao o "novom Cipru" te spominjala mogućnost da bi morala tražiti stranu financijsku pomoć.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik