CG i Italija osnivaju pomorski klaster

Bez autora
Aug 27 2017

Privredne komore Crne Gore i Trsta i Pomorsko-tehnološki klaster regije Friuli Venezia Giulia realizuju projekat Saradnja Crne Gore i Italije na osnivanju pomorskog klastera (MaCCIM), u cilju uspostavljanja intenzivne saradnje u oblasti udruživanja preduzeća u pomorskoj industriji. Cilj projekta je, kako je saopšteno iz Stručne službe PKCG, uspostavljanje stalnog dijaloga i intenzivne saradnje na prenosu znanja i dobre prakse udruživanja preduzeća u pomorskoj industriji, naročito u nautičkom i jahting sektoru. Razvijena ekspertiza koju regija Friuli Venecija Giulia ima u oblasti plavog rasta pokazala se izuzetno korisnom za tehničko i stručno osposobljavanje aktera u pomorskom sektoru naše zemlje, dok je upoznavanje sa promocijom logističkog sistema Trsta koju sprovodi Specijalna agencija Privredne komore Venezia Giulie (ARIES) pružilo korisne smjernice za uspostavljanje klastera u industriji kruzera u Crnoj Gori, rekli su iz PKCG.

CG i Italija osnivaju pomorski klasterPrivredne komore Crne Gore i Trsta i Pomorsko-tehnološki klaster regije Friuli Venezia Giulia realizuju projekat Saradnja Crne Gore i Italije na osnivanju pomorskog klastera (MaCCIM), u cilju uspostavljanja intenzivne saradnje u oblasti udruživanja preduzeća u pomorskoj industriji.

Cilj projekta je, kako je saopšteno iz Stručne službe PKCG, uspostavljanje stalnog dijaloga i intenzivne saradnje na prenosu znanja i dobre prakse udruživanja preduzeća u pomorskoj industriji, naročito u nautičkom i jahting sektoru.

"Razvijena ekspertiza koju regija Friuli Venecija Giulia ima u oblasti plavog rasta pokazala se izuzetno korisnom za tehničko i stručno osposobljavanje aktera u pomorskom sektoru naše zemlje, dok je upoznavanje sa promocijom logističkog sistema Trsta koju sprovodi Specijalna agencija Privredne komore Venezia Giulie (ARIES) pružilo korisne smjernice za uspostavljanje klastera u industriji kruzera u Crnoj Gori", rekli su iz PKCG agenciji Mina biznis.

Iz PKCG je saopšteno da je podizanje kvaliteta usluga i cjenovna konkurentnost koja je ostvarena kroz udruživanje pet preduzeća za servisiranje megajahti i tri marine jasno ukazala na dodatu vrijednost koju bi takav vid povezivanja donio Crnoj Gori.

"Budući klaster mora uključiti kompanije iz oblasti servisiranja i održavanja brodova, marina, jahtinga, pomorskog transporta i obalnog turizma i luke", dodali su iz PKCG.

U okviru projekta je do sada realizovano istraživanje među crnogorskim privrednicima iz pomorskog sektora, kao i organizovana posjeta domaćih privrednika pomorskoj industriji regije Friuli Venezia Giulia.

"Takođe u Baru i Podgorici su organizovane obuke na kojima su eksperti iz regije Friuli Venezia Giulia sa dokazanim iskustvom u usavršavanju pomorskog kadra, prenijeli svoja znanja o tržištima i trendovima u svijetu pomorstva. U PKCG su predstavljeni rezultati projekta sa preporukama o strateškoj saradnji između Crne Gore i Italije u pomorskom sektoru kao i mapa puta za osnivanje pomorskog klastera u Crnoj Gori", precizirali su iz Komore.

Postojeći crnogorski zakonodavni okvir je, kako je ocijenjeno, pogodan za osnivanje i dalji razvoj klaster organizacija.

Ne postoji potreba za izradom i predlaganjem novih zakona i podzakonskih akata u okviru te oblasti u kratkoročnom periodu.

"Međutim, u srednjoročnom periodu trebalo bi razmotriti izradu predloga zakona o kooperativama u ostalim nepoljoprivrednim sektorima. Najpogodnije pravne forme u okviru postojećeg zakonodavstva su udruženja i društva sa ograničenom odgovornošću", naveli su iz PKCG.

Udruženje je, kako se dodaje, najadekvatniji oblik za klastere u početnoj fazi razvoja i u skladu je sa potencijalnim start-up strategijama. Društvo sa ograničenom odgovornošću je najbolji okvir u fazi razvoja klastera kada rast i sticanje profita predstavljaju njegove ključne ciljeve.

"Institucionalizacija aktivne mreže preduzeća u pomorskom sektoru je potrebna kako bi se ostvarila veća vidljivost, troškovna efikasnost, udruživanje resursa i jedinstveno zastupanje stanovišta i interesa pred nadležnim državnim organima", smatraju u Komori.

Dostupnost visoko kvalifikovane radne snage je, takođe, zajednički problem pomorske industrije, što se javlja kao posljedica izraženog trenda reorijentacije stručnjaka ka drugim industrijskim granama.

"S tim izazovom se možemo suočiti kroz garantovanje zadovoljavajućeg nivoa i kvaliteta obrazovanja i kreiranjem privlačnijeg imidža pomorskog sektora", smatraju u PKCG.

Zajedničko i unifikovano brendiranje i komunikacione aktivnosti mogu znatno popraviti percepciju pomorskog sektora i podići svijest o značaju jadranskih zemalja.

"Rezultati ostvareni u okviru MaCCIM projekta biće izuzetno značajni za dalje korišćenje brojnih mogućnosti koje se pružaju kroz evropske programe i projekte. Projektni rezultati predstavljaju naročito dobru osnovu za buduće učešće u programu ADRION koji Evropska komisija (EK) finansira slijedeći Strategiju za Jadransko-jonsku regiju EUSAIR", objasnili su iz PKCG.

Ta regija obuhvata najatraktivnije turističke resurse uključenih zemalja, pa je prema tome logična potreba kreiranja zajedničkog turističkog proizvoda, s kojim bi se ostvario odgovarajući nastup i relevantan brend na svjetskom turističkom tržištu.

"Osnivanjem klastera se upravo generiše rast nautičkog turizma i prihoda kroz aktivne odmore i klijentelu koja konzumira široku paletu turističkih proizvoda koje pruža ova regija na osnovu svojih prirodnih i kulturnih resursa", zaključili su iz Komore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik