CG umjereno pripremljena za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije

Bez autora
Oct 12 2022

U vezi sa ekonomskim kriterijmima, Crna Gora je napredovala i umjereno je pripremljena za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije, navodi se u izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori u koji je Portal RTCG imao uvid.

"Nakon što je doživjela oštru recesiju 2020. godine, privreda je zabilježila snažan oporavak u 2021. i nastavila da raste stabilnim tempom u prvoj polovini 2022. pošto je ukidanje ograničenja Kovida-19 podstaklo i domaću i spoljnu tražnju. Oporavak je doveo do porasta prihoda i veoma velikog poboljšanja bilansa budžeta", navodi se u izvještaju.

Posljedice ruskog rata protiv Ukrajine, kako se navodi u izvještaju, do sada su bile ograničene, uprkos veoma značajnom doprinosu ove dvije zemlje crnogorskom turizmu u prošlosti.

"Vođena porastom globalnih cijena roba, inflacija je značajno porasla", kazali su.

Iz EK navode i da je Vlada usvojila ambiciozan program fiskalnih reformi (nazvan "Evropa sada") kako bi podržala oporavak nakon pandemije i obezbijedila fiskalne stimulativne mjere koje ublažavaju teret za domaćinstva zbog rasta cijena energije i hrane.

"Eksterni disbalansi su se značajno smanjili zahvaljujući povratku turizma, dok je stanje na tržištu rada počelo da se poboljšava, čak i ako strukturni problemi i dalje postoje. Bankarski sistem je ostao stabilan, a nekvalitetni krediti nijesu značajno porasli u 2022. nakon isteka 2021. godine moratorijuma na kredite usvojenog u kontekstu krize Kovida-19", kazali su.

Ocjenjuju i da je Crna Gora postigla određeni napredak i navode da je umjereno spremna da se nosi sa pritiskom konkurencije i tržišnim snagama unutar EU.

"Posljednje dvije vlade radile su na poboljšanju inovacionih kapaciteta i postavljanju osnova za zelenu i digitalnu tranziciju u nastojanju da diversifikuju usku proizvodnju u Crnoj Gori. Konkretno, primjenjuju se savremene telekomunikacije i ambiciozni projekti zelene energije. Međutim, nedostaci u infrastrukturi i dalje postoje, pošto su administrativni i finansijski kapaciteti zemlje za sprovođenje velikih javnih investicija i dalje ograničeni", navodi se u dokumentu.

Obrazovni sistem se, ocjenjuju iz EK, i dalje suočava sa brojnim izazovima zbog, kako su kazali, hroničnog nedostatka diplomaca nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

"Pored toga, niska dodata vrijednost domaćih proizvoda, mala veličina domaćih preduzeća i nizak nivo učešća u izvozu predstavljaju prepreke za povećanje produktivnosti i konkurentnosti domaćih firmi", navodi se u izvještaju EK o Crnoj Gori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik