CMA: Rizik od hrvatskog bankrota smanjen na 16,6%

Bez autora
Oct 10 2010

U poplavi loših vijesti, danas napokon i jedna dobra za hrvatsku ekonomiju. Rizik od bankrota sve je manje, barem ako ćemo vjerovati novom kvartalnom izvješću CMA grupe. U novom je izvješću Hrvatska proglašena jednom od zvijezda istočne Europe zbog pada rizika od bankrota države sa 20 na 16,6 posto. Do pada rizika od bankrota odnosno defaulta došlo je zbog pojeftinjenja CDS-ova, izvedenica kojima se osigurava rizik od eventualnog prekida otplate državnih obveznica, za 67 baznih bodova. U trećem kvartalu CDS-ovi su pali 21 posto i sada iznose 254.7 baznih bodova dok su u drugom kvartalu bili uglavnom iznad 300 bb. Zbog napretka Hrvatska je od CMA dobila i bolju ocjenu rejtinga, koji sada iznosi bb+, a jednaki ima npr. i Italija. Na najnovijoj CMA-ovoj ljestvici Hrvatska se nalazi na 19. mjestu u svijetu po opasnosti od defaulta, što nas na ljestvici stavlja odmah iza Salvadora i Dominikanske Republike te ispred Vijetnama i Španjolske. Prije samo tri mjeseca, Hrvatska je držala neslavno 16. mjesto.

CMA: Rizik od hrvatskog bankrota smanjen na 16,6%U poplavi loših vijesti, danas napokon i jedna dobra za hrvatsku ekonomiju.

Rizik od bankrota sve je manje, barem ako ćemo vjerovati novom kvartalnom izvješću CMA grupe.  U novom je izvješću Hrvatska proglašena jednom od zvijezda istočne Europe zbog pada rizika od bankrota države sa 20 na 16,6 posto.

Do pada rizika od bankrota odnosno defaulta došlo je zbog pojeftinjenja CDS-ova, izvedenica kojima se osigurava rizik od eventualnog prekida otplate državnih obveznica, za 67 baznih bodova. U trećem kvartalu CDS-ovi su pali 21 posto i sada iznose 254.7 baznih bodova dok su u drugom kvartalu bili uglavnom iznad 300 bb. Zbog napretka Hrvatska je od CMA dobila i bolju ocjenu rejtinga, koji sada iznosi bb+, a jednaki ima npr. i Italija.

Na najnovijoj CMA-ovoj ljestvici Hrvatska se nalazi na 19. mjestu u svijetu po opasnosti od defaulta, što nas na ljestvici stavlja odmah iza Salvadora i Dominikanske Republike te ispred Vijetnama i Španjolske. Prije samo tri mjeseca, Hrvatska je držala neslavno 16. mjesto.

Još uvijek je Hrvatska, međutim, rizičnija od Slovenije. Zapadni je susjed, naime, sa CDS-ovima od 77 bb i sa samo 6,7 posto opasnosti od defaulta, najstabilnija država istočne Europe

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik