Crna Gora emitovala 750 miliona eura državnih obveznica

Bez autora
Dec 10 2020

Nova vlada, koja je počela sa radom u ponedjeljak, zadužila je juče Crnu Goru 750 miliona eura. Ministarstvo finansija (MF) je emitovalo 750 miliona eura državnih obveznica na međunarodnom tržištu.

Novi ministar finansija Milojko Spajić potvrdio je Danu tu informaciju i kazao da će se novac koristiti za vraćanje starih dugova sa nepovoljnim kamatama i investiranje u privredu.

"Imali smo sjajan performans obveznice. Bilo je skoro tri milijarde potražnje na tržištu. Najbolji investitori svijeta su ovaj put učestvovali u kupovini obveznica. Ova obveznica će biti najjeftinija, odnosno imaće najmanju kamatu za B rangirane obveznice. To je veliki uspjeh, uprkos predviđenom padu od 15 odsto za ovu godinu, uprkos 90 odsto udjela javnog duga u BDP-u, uprkos nesigurnosti zbog promjene vlasti. Uprkos svim tim stvarima, Crna Gora je uspjela da emituje 750 miliona obveznica. Taj novac će se koristiti za stare dugove sa jako nepovoljnim kamatama koji nam prave velike probleme i koji opterećuju budžet. Bukvalno nam prave deficit ,jer su jako skupe kamate. Ovako vraćamo stare kredite sa novim parama, mnogo jeftinijim i mnogo povoljnijim", rekao je ministar.

Sa ovim zaduživanjem, kako je kazao, imaćemo dovoljno novca da investiramo u rast sljedeće godine.

"Crna Gora će moći da investira mnogo bolje u privredu i da pomogne privredi. Novac se neće koristiti za potrošnju. Fiskalni deficit za sljedeću godinu mora da bude u okviru planiranog i u okviru kriterijuma Mastrihta. Ne smije novac da se troši nemilice. Ovaj novac može samo da se koristi za vraćanje starih dugova i investiranje u budućnost. To su jedine dvije stvari na koje smije da se troši", poručio je Spajić.

Na pitanje da li će zbog ovoga zaduženja morati da se radi novi rebalans budžeta, Spajić je kazao da je ovo zaduženje planirano rebalansom budžeta iz juna, te da je sve u skladu sa zakonom po pitanju zaduživanja od 750 miliona.

Na svom tviter profilu je napisao da je Crna Gora danas dobila ekonomsku budućnost.

"Masovna otpuštanja, smanjivanje plata i penzija i drugi scenariji koji su bili predviđeni za novu vladu su izbjegnuti na najbolji način po CG. Obezbijeđen je novac za vraćanje nepovoljnih starih kredita i investiranje u naš rast i oporavak", napisao je Spajić.

Pozajmica od 750 miliona u jednom danu je najveća u istoriji Crne Gore. Dojučerašnja vlast je emisijom obveznica pozajmljivala 500 miliona eura u prethodne dvije godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik