Crna Gora i Makedonija konkurentniji od Srbije

Bez autora
Jun 11 2014

Srbija je za ukupnu konkurentnost u izveštaju "Izgradnja konkurentnije Evrope" Svetskog ekonomskog foruma dobila 3,46 poena a maksimum je sedam.Gledano po kriterijumima za ocenu, Srbija ima nešto više od 3,46 poena za inkluzivan rast, socijalnu inkluziju, održiv rast i ekološku održivost a manje od toga za tržište rada i zaposlenost, "pametan" rast, okruženje za poslovanje i kod inovacija.

Crna Gora i Makedonija konkurentniji od SrbijeSrbija je za ukupnu konkurentnost u izveštaju "Izgradnja konkurentnije Evrope" Svetskog ekonomskog foruma dobila 3,46 poena a maksimum je sedam.

Gledano po kriterijumima za ocenu, Srbija ima nešto više od 3,46 poena za inkluzivan rast, socijalnu inkluziju, održiv rast i ekološku održivost a manje od toga za tržište rada i zaposlenost, "pametan" rast, okruženje za poslovanje i kod inovacija.

Među zemljama kandidatima za EU najbolje je plasiran Island sa 5,15 poena a slede Crna Gora sa 4,07 , Turska sa 3,83 i Makedonija sa 3,62.

Prioritet Srbije u jačanju konkurentnosti mora da bude izgradnja institucionalnih kapaciteta, navodi se u izveštaju o evropskoj konkurentnosti za 2014. Svetskog ekonomskog foruma (SEF). Analitičari Foruma ocenili su da Srbija mora mnogo toga da uradi kako bi popravila stanje na nefleksibilnom tržištu rada čije su karakteristike neusklađenost između produktivnosti i plata, slabe veze poslodavca i radnika i visoka stopa nezaposlenosti mladih.

Najkonkurentnija članica EU je Finska, najveća evropska ekonomija Nemačka je na petom mestu a na začelju je Rumunija.

Prosek na nivou 28 članica EU je 4,56 poena pri čemu najkonkurentnija Finska ima 5,70 a najmanje konkurentna Rumunija 3,64 , pokazao je izveštaj.

Finska je uzela prvo mesto na listi članica EU rangiranih po konkurentnosti Švedskoj, koja je sada druga, a mesta su zamenile i Holandija i Danska pa je Holandija sada treća a Danska četvrta. Nemačka je na petom mestu liste, Velika Britanija je sedma, Francuska 10, Španija 13. a Italija 21.

Članice EU iz susedstva pozicionirane su na donjem delu liste pa je Slovenija 16, Hrvatska 24, Bugarska 27. a Rumunija poslednja, 28.

Forum je radi poređenja rangirao i druge razvijene ekonomije i SAD su dobile ocenu 5,00 , Kanada 5,06 a Japan 5,07, Švajcarska 5,60 a Norveška 5,48. Prosečna ocena konkurentnosti zemalja BRIK je 3,87 pri čemu najvišu ima Brazil (4,01) a najnižu Indija (3,66).

Mereni su okruženje za poslovanje, napredak sa digitalnom agendom, inovativnost, obrazovanje, tržište rada i zaposlenost, socijalna uključenost, ekološka održivost.

Izveštaj o konkurentnosti SEF radi na dve godine i u njemu se ocenjuje napredak Evrope u poboljšanju konkurentnosti baziran na strategiji Evropa 2020. Ovo je drugi po redu izveštaj a SEF će nastaviti da ih radi do kraja decenije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik