Crna Gora napredovala 9 mjesta

Bez autora
Nov 01 2017

Crna Gora je u ovogodišnjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja, Doing business, zauzela 42. mjesto od 190 rangiranih zemalja, što je napredak za devet pozicija u odnosu na prethodnu godinu. Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unaprijeđenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, kazala je da izvještaj ove godine analizira 190 država svijeta i reforme koje su postignute u periodu od juna prošle do istog mjeseca ove godine. Crna Gora je napredovala devet pozicija zbog napretka u pojedinačnom indikatoru dobijanja električne energije, gdje je Crna Gora popravila svoju poziciju za 40 mjesta, rekla je Bošković.

Crna Gora napredovala 9 mjestaCrna Gora je u ovogodišnjem izvještaju Svjetske banke (SB) o lakoći poslovanja, Doing business, zauzela 42. mjesto od 190 rangiranih zemalja, što je napredak za devet pozicija u odnosu na prethodnu godinu.

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unaprijeđenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, kazala je da izvještaj ove godine analizira 190 država svijeta i reforme koje su postignute u periodu od juna prošle do istog mjeseca ove godine.

“Crna Gora je napredovala devet pozicija zbog napretka u pojedinačnom indikatoru dobijanja električne energije, gdje je Crna Gora popravila svoju poziciju za 40 mjesta”, rekla je Bošković.

Ona je navela da je osim toga Crna Gora ostvarila napredak u indikatoru izdavanje građevinskih dozvola, gdje je zabilježen napredak za 15 pozicija.

“Crna Gora sada zauzima 78. mjesto, jer je prepoznat napredak u dijelu smanjenja troškova”, kazala je Bošković. Ona je dodala da je kod indikatora registracija nepokretnosti takođe ostvaren napredak za dva mjesta.

“Ovjde nije došlo do poboljšanja u bilo kojem od podindikatora, ali je vjerovatno da druge zemlje nijesu ostvarile značajan napredak, tako da je Crna Gora iz tog razloga ostvarila pomak od dva mjesta”, objasnila je Bošković.

U indikatoru rješavanje problema insolventnosti došlo je do napretka sa 40 na 37 mjesto, jer su smanjeni troškovi tog postupka.

“Što se tiče ostalih indikatora, desilo se da se ili pozicija pogoršala za nekoliko mjesta ili ostala ista. Međutim, bitno je da to pogoršanje nije došlo iz razloga što se trošak neke procedure ili vrijeme njenog trajanja pogoršalo, već je razlog što su druge zemlje reformisale bolje u tim oblastima i prestigle Crnu Goru”, objasnila je Bošković.

Sadašnja pozicija Crne Gore, kako je kazala, po svim indikatorima govori da država ima još prostora za reforme i poboljšanje u indikatorima započinjanje biznisa, izdavanje građevinskih dozvola, registrovanje nepokretnosti, plaćanje poreza i dobijanja priključka za električnu energiju.

Bošković je saopštila i da je većina zemalja napravila napredak u oblasti informacionih tehnologija.

“Danas u 65 od 190 ekonomija preduzetnici mogu odraditi najmanje jednu proceduru onlajn što je veliki pomak u odnosu na 2004. godinu kada je to moglo samo devet ekonomija od 145 analiziranih ekonomija”, precizirala je Bošković.

Najznačajnije reforme zabilježili su Tajland, Malavi, Kosovo, Indija, Uzbekistan, Zambija, Nigerija Džibuti i El Salvador.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić kazala je da je Crna Gora napredovala 40 mjesta po jednom od deset indikatora prilikom evaluacije napretka zemlje u lakoći poslovanja.

„Taj indikator, koji se odnosi na lakoću i troškove dobijanja priključka na elektroenergetsku mrežu, napredovao je sa 167. na 127. mjesto. Vjerujem da je napredak od 40 mjesta za jednu godinu i te kako dobar, što nam ne garantuje da nemamo i dalje dovoljno prostora za njegovo unaprijeđenje“, navela je Sekulić.

Ona je precizirala da sam indikator ima četiri podindikatora, koji se odnose na broj procedura, troškove za dobijanje samog priključka, vrijeme koje je potrebno da bi dobili taj priključak i pouzdano snabdjevanje i transparentnost tarifa.

„Smanjujemo i dalje taj broj procedura i vrijeme koje je potrebno za njihovu realizaciju“, dodala je Sekulić.

Ona je ocijenila da je privatni sektor prepoznao, prilikom svoje kontribucije pripremi izvještaja, da mnogo jeftinije dolazi do priključka na elektroenergetsku mrežu i da je društvu u Crnoj Gori poznat način dobijanja tarifa i pouzdanost snabdjevanja.

„Ono što nam slijedi u narednom periodu je unaprijeđenje po podindikatorima - dokazivanje smanjenog broja procedura i vremena za koje se dobija priključak“, dodala je Sekulić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik