Da li će potencijalna recesija u Njemačkoj uticati na privredu BiH?

Bez autora
Jan 16 2024

Mogući ulazak u recesiju Njemačke, najveće ekonomije Evropske unije, negativno će se odraziti i na Bosnu i Hercegovinu, smatraju sagovornici "Nezavisnih novina".

Prema posljednjim informacijama, Njemačka je u trećem kvartalu prošle godine imala stagnaciju ekonomije.

Ipak, prema ranijim procjenama MMF-a, očekuje se da će njemačka ekonomija, potresena visokom inflacijom i padom proizvodnje, prošlu godinu završiti padom od 0,5 odsto, za razliku od predviđenog smanjenja ekonomije iz jula prethodne godine, kada se smatralo da će to biti 0,3 odsto.

Prethodnih dana smo svjedočili i velikim protestima poljoprivrednika u najvećoj ekonomiji EU.

Kako su "Nezavisne novine" ranije objavile, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, naša država je najviše svojih proizvoda prethodne godine izvezla upravo u Njemačku, i to za 2,7 milijardi KM.

Iz Njemačke je u BiH u istom periodu stiglo robe za 2,69 milijardi KM.

Ekonomista Saša Stevanović kaže za "Nezavisne novine" da je Njemačka prema kratkoročnim indikatorima već u recesiji.

"Treći kvartal bilježi pad od 0,4%, a za četvrti očekujemo zvaničnu potvrdu da je zabilježena kontrakcija. Povećava se broj bankrota kompanija u Njemačkoj. Bilježi se pad industrijske proizvodnje, pad izvoza i pad maloprodaje. Nakon suspendovanja pravila o manjoj stopi PDV-a za restorane, a koje je bilo na snazi od pojave kovida, nekih 15.000 restorana u Njemačkoj je ugroženo. Povećan je broj bankrota u ovom segmentu za trećinu, broj plaćanja institucija koje osiguravaju kredite je povećan za polovinu u 2023. godini. U istočnoj Njemačkoj stranka AfD bilježi rast podrške i trenutno uživa povjerenje 34% glasača i najjača je politička opcija. Efekat Njemačke na BiH biće i dalje negativan i od Njemačke se ne može mnogo očekivati ne samo za BiH, nego ni za Evropu. Bankroti su, prema saopštenju kompanije "Alijanz", povećani za 6% u prethodnoj godini, a za ovu godinu se očekuje 10% na globalnom nivou. Vi kada imate lošu ekonomsku politiku, neopravdani rast kamatnih stopa od strane CB, budžetsku štednju kad joj vrijeme nije, možete imati ono što se i dešava u Njemačkoj, ali i Francuskoj. Premijer je podnio ostavku u Francuskoj. Za očekivati je da trend nesolventnosti i destabilizacije zahvati i Poljsku. Ništa pozitivno ne možemo očekivati od eksterne tražnje, vi imate izbore i Evropi ove godine, iako u pet država u kojima leži snaga Evrope ne održavaju izbore, imate ekonomski nered", objašnjava Stevanović.

Dodaje da ono što treba da se radi jeste da se pokaže red i da se zagovara investicioni program privrede.

"Stimulisanje unutrašnje tražnje rastom plata i većim budžetskim izdvajanjima za zaposlene, penzionere i borce je adekvatna, pravovremena i tehnički ispravna mjera. To je mjera kratkog roka, sada trebamo naš unutrašnji potencijal, pripremljene projekte da nudimo na svjetskom tržištu, da ih nudimo u Evropi. Da pošaljemo poruku kada je u svijetu "ekonomski nered", naše su poruke ekonomski red", kazao je Stevanović.

Slaviša Raković, ekonomski analitičar, rekao je da svaka recesija koja zahvati Njemačku ili Italiju ima neminovan direktan uticaj na izvoz iz BiH.

"Svaki pad tražnje se reflektuje preko svih sektora privrede. No, u takvim uslovima javljaju se i prilike da se supstituišu neke proizvodnje koje postaju neodržive, bilo u Njemačkoj ili u nekim udaljenim lokacijama. To su šanse na koje naša privreda ne može brzo da reaguje, ali su ipak tu. Srbija je primjer uspješnog preuzimanja takvih proizvodnih linija", naglasio je Raković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik