Dan i Bredstrit zadržao rejting Srbije

Bez autora
May 05 2010

Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet, D&B) objavila je danas da u Srbiji očekuje umereni rast realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2010. godini.Srbija je u majskom izveštaju agencije Dan i Bredstrit zadržala rejting DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja. Analitičari D&B su ocenili da su kratkoročni ekonomski izgledi Srbije poboljšani, ali da je povećan socijalni rizik...

Dan i Bredstrit zadržao rejting SrbijeMeđunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet, D&B) objavila je danas da u Srbiji očekuje umereni rast realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2010. godini.

Srbija je u majskom izveštaju agencije Dan i Bredstrit zadržala rejting DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja. Analitičari D&B su ocenili da su kratkoročni ekonomski izgledi Srbije poboljšani, ali da je povećan socijalni rizik. U D&B ne očekuju da predstojeća promena guvernera dovede do suštinskih promena, navodi se u saopštenju bonitente kuće Rating (www.rating.rs), zastupnika D&B za Srbiju.

U izveštaju D&B ukazuje se na osetan rast srpskog izvoza u prva dva meseca ove godine, od 20,9 odsto, uz marginalni rast uvoza, od 1,3 odsto na godišnjem nivou, pa je trgovinski deficit opao 14,1 odsto, na 1,1 milijardu. Poboljšanju trgovinskog bilansa doprinelo je, kako se ocenjuje, slabljenje dinara koji je prema evru pao četiri odsto od početka godine. To je za rezultat imalo povećanje izvozne konkurentnosti i suzbijanja uvoza, navodi D&B.

Povećanje spoljne tražnje pospešuje pak industrijsku aktivnost što dokazuje rast industrijske proizvodnje u prva dva meseca nakon 15 meseci uzastopnog pada. Međutim, D&B ukazuje da su izgledi za povećanje domaće tražnje neizvesni a rast potrošnje ograničen je povećanom nezaposlenošću, restriktivnim kreditnim uslovima, višim uvoznim cenama i veoma slabim rastom zarada. Na polju monetarne politike D&B smatra da se prostor za dalja monetarna popuštanja smanjuje sa daljim slabljenjem dinara koji pada na nove rekordno niske vrednosti i pored intervencije NBS.

U izveštaju se navodi i da u ovom trenutku nije moguća pomoć od strane fiskalne politike, s obzirom da ona mora da bude restriktivna zbog uslova dogovorenih u sklopu kreditnog aranžmana sa MMF. Vlada Srbije se kako bi ispunila zahtev MMF da smanji budžetski deficit na četiri odsto BDP u 2010. obavezala na niz mera štednje i analitičari D&B veruju da će nagoveštaji MMF oko uskraćivanja isplate kredita pomoći srpskim vlastima da održe data obećanja. To će međutim povećati rizik od socijalnog nezadovoljstva u narednom periodu, navodi se u izveštaju.

U regionu najveći rejting ima Slovenija (DB2c) a slede Hrvatska, Mađarska i Grčka (DB3d), Bugarska, Rumunija i Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b) i Srbija (DB4d) dok niži rejting od Srbije ima Bosna i Hercegovina (DB6a). Kriterijumi D&B u određivaju rejtinga zemlje su politički rizik, poslovni, makroekonomski i spoljni rizik pri čemu je rizičnost podeljena u sedam nivoa i rejting DB1 upućuje na najmanji a DB7 na najveći rizik.

Svaki nivo dalje je podeljen u četiri kvartala, od "a" do "d", gde "a" predstavlja najmanji a "d" najveći rizik u datom nivou. Međunarodna kompanija Dan i Bredstrit, sa sedištem u SAD, prva je i najveća bonitetna kuća na svetu, osnovana pre više od 160 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik